Cebotari: Ministerul Justiției a făcut un mic studiu pentru identificarea duratei proceselor

Cebotari: Ministerul Justiției a făcut un mic studiu pentru identificarea duratei proceselor

Ministerul Justiției a inițiat astăzi un dialog cu instituțiile de drept din Republica Moldova, pentru asigurarea unei colaborări eficiente privind reformarea sistemului judiciar, prin analiza cauzelor de suprabirocratizare a proceselor de judecată și reducerea duratei examinării acestora în instanță, potrivit unui comunicat de presă.

În cadrul mesei rotunde au participat reprezentanți de la: Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Supremă de Justiție, Curțile de Apel din Chișinău, Bălți, Cahul și Comrat, Procuratura Generală, Uniunea avocaților, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului și judecătorii de primă instanță.

Discuțiile pe parcursul întrunirii de la Ministerul Justiției s-au axat pe identificarea și analiza cauzelor duratei excesive a proceselor judiciare. S-au analizat problemele și sugestiilor cu privire la eficiența lor și au fost propuse soluții posibile cu privire la optimizarea duratei procesului judiciar.

Vladimir Cebotari a specificat că instituția pe care o conduce a făcut un mic studiu pentru identificarea duratei proceselor. Astfel, cifrele ne prezintă o involuție: „dacă în 2012 aveam 24 mii de dosare cu un termen mai mare de 12 de luni, în 2015 numărul acestora se apropie de 30 mii. Este o tendință îngrijorătoare în acești 3 ani. Crește mult și volumul dosarelor care au 24 sau 36 de luni, indiferent de faptul dacă sunt penale, civile sau contencios”.

„Am efectuat un studiu al practicilor și reglementărilor dintr-un șir de state ale Uniunii Europene, pentru a înțelege dacă abordăm corect sau nu acest subiect și dacă există restricții sau un anumit control în alte jurisdicții. Am observat că în UE acest lucru este organizat. Durata procesului se urmărește, se contabilizează, se pedepsesc, inclusiv financiar, și părțile și asistenții în instanțele de judecată și judecătorul, dacă este cazul”, opinează ministrul Justiției.

În cadrul discuțiilor au fost identificate aproximativ 30 de cauze și posibile amendamente ale cadrului legislativ, ale procesului de administrare a organizării și desfășurării judecății. Acestea vor sta la baza elaborării proiectelor corespunzătoare de către Ministerul Justiției, ca răspuns la tendințele evolutive și îngrijorătoare ale duratei proceselor, abuzurilor de drepturi și indisciplina în cursul de examinare a dosarelor de către instanțele de judecată.

Colaborarea inițiată va permite realizarea unui dialog deschis și constructiv dintre reprezentanții instituțiilor, care se confruntă nemijlocit cu provocările juridice din Moldova, și Ministerul Justiției, în calitate de organ ce înaintează propuneri întru reformarea sectorului dat.

Intenția exprimată de Vladimir Cebotari este „înțelegerea problemei, conceptualizarea unei opinii comune, agreată de toți actorii actului de justiție, și care ar trebui să fie intervențiile noastre pe viitor prin proiecte de legi sau inițiative pentru Consiliul Superior al Magistraturii”.

Scopul schimbările propuse este îmbunătățirea calității actului de justiție, creșterea gradului de satisfacție a justițiabilului, precum și a beneficiarilor. Vor fi elaborate reglementări pentru ca, într-un timp rațional, să avem schimbările constructive, benefice pentru toate părțile.

2016_05_06 Comunicat de presa (I) - 1 2016_05_06 Comunicat de presa (I) - 3 2016_05_06 Comunicat de presa (I) - 4 2016_05_06 Comunicat de presa (I) - 5 2016_05_06 Comunicat de presa (I) - 6 2016_05_06 Comunicat de presa (I) - 7

Mihaela Rotari
Share