Cea mai mică rată de prezență la vot! Orheienii și-au ascultat primarul
Autoritățile centrale ale Republicii Moldova nu au putut să-i determine pe orheieni să întrerupă boicotarea alegerilor prezidențiale. După ce 30 octombrie, dis-de-dimineață, ar fi fost depistate mai multe încălcări făcute de partidul lui Ilan Șor, totuși, orheienii au răspuns la boicotul anunțat de Ilan Șor și au ignorat ziua alegerilor.
Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, Orheiul a înregistrat cea mai mică rată de participare la vot dintre orașele Moldovei. La secțiile de votare s-a prezentat doar o treime dintre alegători. Prezența la vot în Orhei a fost minimă în comparație cu alegerile locale din anul 2015, alegerile parlamentare din 2014, etc..
Conform informațiilor de la fața locului, în ziua alegerilor, de dimineață La Orhei au fost prezenți numeroși angajați ai poliției și reprezentați ai serviciilor speciale, atmosfera de acolo fiind reflectată negativ în media.
Respectiv, echipa medicului din Spitalul raional Orhei, exclus din cursa electorală, Inna Popenco, a făcut o declarație, remarcând că, în asemenea condiții, o astfel de presiune și dezinformare, alegerile pierd orice democrație și că, în general, are loc un scenariu cu scopul de a distrage atenția alegătorilor.
Cu toate acestea, orheienii și-au susținut primarul, care a anunțat boicotarea alegerilor prezidențiale după excluderea Innei Popenco din cursa electorală din motive inventate. În adresarea sa către locuitori, Ilan Șor a menționat că “în pragul alegerilor, noi cu Dumneavoastră avem posibilitatea să ne asigurăm că actuala clasă politică vede în noi nu pur și simplu electorat, dar cetățeni care au dreptul măcar ceva să decidă în propriul stat. Ei nu ne consideră de oameni! Ceea ce ne-au pregătit pentru duminica aceasta nu poate fi numit scrutin. Aceasta nu poate fi numită nici măcar imitație de alegeri. Este o profanare completă și fără precedent. Este un spectacol ieftin, în care alegătorilor, cetățenilor Republicii Moldova le-a fost pregătit rolul de umplutură.”
Potrivit lui Șor, “este evident că puterea și așa-numita opoziție acționează în complicitate. Acel circ care a început în ultimele zile de campanie, când, unul după altul, candidații au început să părăsească cursa, a confirmat, în cele din urmă, această ipoteză. Pe noi toți ne lipsesc de alegere. Ei cred că, pentru toți acei ani în care ne-au condus viețile și sorțile, ei pot, prin înșelăciune sau amenințări, să ne forțeze să facem tot ce au ei nevoie.”
Primarul a motivat necesitatea boicotului prin faptul că cetățenii Moldovei nu sunt o turmă care poate fi mânată unde are nevoie puterea: “Haideți să le demonstrăm care este, de fapt, atârnarea noastră față de ei. Haideți să le tratăm cu dispreț. Acest lucru se poate face într-un singur fel: să nu participăm la acest act prost și lipsit de sens pe care ei îl numesc în mod greșit „alegeri”. Boicotul – singura poziție a cetățenilor care ne poate pune deasupra intrigilor lor frauduloase. Boicotul – singurul lucru pe care trebuie să-l facem pentru a păstra demnitatea umană!”.
Doina Secrieru