Cea de-a treia ediţie „Cartea Roşie a Republicii Moldova” a fost lansată
Joi, 11 februarie 2016, în sala de conferințe a Bibliotecii Academice „Andrei Lupan”, str. Academiei, nr. 5, a vut loc lansarea ediției a treia a Cărții Roșii a Republicii Moldova, alcătuită și tipărită cu suportul financiar al Fondului Ecologic Național.
Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca, crede că cea de-a treia ediţie a Cărţii Roşii ar trebui să devină cartea anului. Potrivit lui, această lucrare reprezintă un îndemn de conservare a naturii, de aceea ar trebui să se regăsească în fiecare bibliotecă. „De această carte au nevoie, în primul rând, elevii şi profesorii. Este o carte care educă o atitudine corectă faţă de mediul înconjurător”, a menţionat Gheorghe Duca. În acest context, Ministrul Educaţiei, Corina Fusu, a spus că educaţia ecologică şi protecţia mediului reprezintă o prioritate. De aceea în şcoli, începând cu luna septembrie a anului 2015, fost introdus cursul opţional de educaţie ecologică.
În noua ediție sunt incluse 208 specii de plante și 219 specii de animale, inclusiv 75 de specii de plante, care anterior nu se considerau rare, însă acum se află în pericol de dispariţie. De asemenea, actuala publicaţie are capitole noi, în care sunt incluse specii rare de alge şi ciuperci.
Cartea Roșie a Republicii Moldova are scopul de a pune la dispoziția cercurilor ştiinţifice, factorilor decizionali de mediu, practicienilor şi a opiniei publice un document de bază pentru studierea profundă a biodiversităţii şi elaborarea acţiunilor în vederea restabilirii şi conservării ei. Problema protecţiei florei şi faunei Republicii Moldova este astăzi la scară naţională o chestiune de prim-ordin, întrucât există o tendinţă de reducere sau chiar de dispariţie a mai multor specii de plante şi animale, fapt care o arată și numărul în creștere a speciilor incluse în fiecare ediție a Cărții Roșii.
Totodată, Cartea Roșie urmăreşte nu numai să caracterizeze și să prezinte starea ecologică actuală a speciilor de animale și plante vulnerabile, periclitate şi critic periclitate, dar propune şi acţiunile strict necesare pentru conservarea, reproducerea si valorificarea raţională a acestora.
Ediția a treia apărută în 2015 este una bilingvă, în română și engleză. Totodată, aceasta este bogată în ilustrații, care arată speciile de plante și animale rare. Editarea volumului a fost posibilă din sursele Fondului Ecologic Național.
Menționăm că în prima ediție a Cărții Roșii (apărută în 1976) erau incluse aproximativ 50 specii de plante și animale rare, pe cale de dispariție. În cea de a doua ediție apărută în 2001 au fost incluse 126 de specii de plante şi 116 specii de animale.
Istoric: ”O data la zece ani, începînd cu anul 2007, va fi editata Cartea Roșie”. Decizia aparține Ministerului Ecologiei și Resurselor Naturale (8 mai 2007), care a format în acest sens o comisie națională de experți în ecologie. În decizie se stipula că în următorii cinci ani, membrii comisiei vor examina situația speciilor de animale și plante rare, a celor aflate pe cale de dispariție și vor elabora proiectul celei de-a treia ediții a Cărții Roșii.
Prima ediție a Cărții Roșii a fost editata în 1976 și include 50 specii de plante și animale rare, pe cale de dispariție. A doua ediție a apărut în 2001 și cuprindea 126 specii de plante și 116 specii de animale pe cale de dispariție de pe teritoriul R. Moldova.
Cadrul legislativ
1.Legea cu privire la Cartea Roșie a Republicii Moldova nr.325-XVI din 15.12.2005
2.Hotărârea Guvernului nr. 796 din 7.07.06 cu privire la instituirea Comisiei Naţionale a Cărţii Roşii a Republicii Moldova
3.Regulamentul cu privire la modul de folosinţă specială a obiectelor Cărţii Roşii a Republicii Moldova (aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1094 din 22.09.2006 )
La 8 mai se marchează Ziua Mondială a Cărții Roșii.