Cea de-a 26-a aniversare de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan – marcată la Chișinău

Cea de-a 26-a aniversare de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan – marcată la Chișinău

La data de 15 februarie 2015, s-au împlinit 26 de ani de la retragerea contingentului militar din Afganistan.

La manifestările organizate cu această ocazie a participat ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean, alături de veteranii de război și membrii familiilor lor.

Acţiunea a început cu un marş în memoria celor decedați, după care la Catedrala Nașterii Domnului a fost oficiat un serviciu divin de comemorare a victimelor căzute în război.

În continuare, cei prezenți pentru comemorarea camarazilor, au depus flori la monumentul Maica Îndurerată de la intrarea în Complexul memorial „Feciorilor Patriei – Sfînta Amintire” din capitală și au adresat mesaje de mulțumire celor, care și astăzi rămân a fi un exemplu de bărbăție și eroism.

Memoria ostaşilor căzuţi pe cîmpul de luptă a fost cinstită printr-un minut de reculegere, iar evenimentul a fost consemnat de cîteva sute de persoane.

De asemenea, menționăm că în ajunul evenimentului, la data de 13 februarie, Dorin Recean s-a întâlnit cu angajații sistemului afacerilor interne – participanți ai războiului din Afganistan.

În cadrul întâlnirii, veteranilor le-au fost oferite premii bănești, în semn de recunoştinţă pentru jertfirea de sine manifestată în timpul acestui conflict armat, precum şi pe parcursul serviciului în cadrul MAI.

Ziua de comemorare a ostaşilor căzuţi în acţiunile de luptă din Afganistan, consemnată la 15 februarie, a fost inclusă printr-o decizie a Guvernului în lista zilelor de sărbătoare. Decizia a fost adoptată la inițiativa Uniunii veteranilor războiului din Afganistan, care numără peste opt mii de membri.

  

Elena Ivanov

Share