Cazul Brăguță: „Nu putem spune că este o problema de sistem, în activitatea noastră, zilnic ne întâlnim cu diferite comportamente”

Cazul Brăguță: „Nu putem spune că este o problema de sistem, în activitatea noastră, zilnic ne întâlnim cu diferite comportamente”

Clubul Jurnaliștilor de Investigație a organizat o conferință de presă cu tema: „Justiția din Republica Moldova: de la dosarul Boboc până la cazul Brăguță. Lecția neînvățată din aprilie 2009”, informează Oficial.

Șeful Direcției securitate publică la Inspectoratul General de Poliție, Marin Maxian, a vorbit despre comportamentul oamenilor legii.

„Este un caz regretabil, dorim sa facem claritate în situația respectivă. Conducerea IGP când va avea decizii, vor prezenta informația. Vreau să vă informez că izolatoarele care nu aveau condiții, le-au fost sistata activitatea, iar toți angajații poliției sunt instruiți cum să gestioneze anumite situații în activitatea lor. Nu putem spune că este o problema de sistem, în activitatea noastră, zilnic ne întâlnim cu diferite comportamente, este o alta problemă că polițistul nu are posibilitate la stabilirea identificării persoanei să afle dacă se află la evidență. Se definitivează analiza, avem nevoie de o expertiză și din afară și în mod operativ vom convoca rezultatele”, a menționat el.

Procurorul din cadrul Procuraturii Generale, Ion Caracuian, a ținut să precizeze despre acțiunile procuraturii în examinarea cazului Brăguță.

„Vreau să remarc că, procuratura a intrat în posesia informației tardiv, adică am identificat deja câteva probleme cu referire la neinformarea la timp a organului procuraturii despre cazul de aplicare a forței fizice și ulterior despre cazul de deces. La începutul investigațiilor, a fost demarată urmărirea penală pe faptul că noi eram informați, inclusiv din mijloacele mass-media, despre un deces a unei persoane și la examinarea medico-legale a acestei persoane au fost stabilite vătămări corporale. Vătămarea directă a survenit nu din partea agenților statului, ci din partea unor codeținuți. Acei gardieni care și-au manifestat consimțământul prin tăcere sau prin îndemnare la maltratări, au întruchipat toate elementele infracțiunii – tortura. Vătămările corporale nu sunt în legătură cauzală cu moartea, moartea a survenit în rezultatul unei pneumonii. Acele rele tratamente, inclusiv acțiunile de tortură la care a fost supus cetățeanul Brăguța, au dus la dezvoltarea acestei maladii și ulterior a decesului. La moment, avem 7 învinuiți, care sunt toți în stare de arest”, a conchis el.

Avocatul lui Andrei Brăguță, reprezentantul Promo-Lex, Dumitru Slusarenco a vorbit despre lipsa acțiunilor din partea organelor de drept.

„În primul rând, nu știu cât de corect a acționat poliția la începutul incidentului. Din informațiile pe care le avem, chiar și în acel video care circula pe internet, a fost oprit în regiunea care se atribuie raionului Strășeni, astfel întrebarea noastră inițială era: de ce nu a fost escortat la Inspectoratul de Poliție din Strășeni și de ce a ajuns la Ciocana? A doua întrebare este cu privire la modul în care a purces organul de urmărire penală la audierea cetățeanului Brăguță și acțiunile care au fost realizate. Noi acum încercăm să aflăm care sunt protocoalele de lucru și ce trebuie să facă poliția împreună cu asistența psihiatrică în astfel de cazuri. Era în spiritul legii pentru a evita abuzul inițial de a oferi consultație psihiatrică și de a vedea dacă este necesar de a avea discuții cu Brăguță sau poate era necesar să intervină un specialist”, a specificat el.

 Mihaela Conovali 

Share