Care este rezultatul primei etape de admitere în colegii și centre de excelență (CE)
În perioada 18 iulie-5 august 2016 s-a desfășurat prima etapă a sesiunii de admitere în colegii și centre de excelență (CE). În rezultatul primei etape, instituțiile subordonate Ministerului Educației și-au realizat planul de admitere în proporție de 84%.
Potrivit Ministerului Educației, opt instituții și-au completat locurile pentru anul de studii 2016-2017 integral, fiind vorba de CE Informatică și Tehnologii Informaționale, CE Servicii și Prelucrarea Alimentelor, Colegiul de Ecologie, Colegiul Național de Comerț, Colegiul Tehnic Feroviar din Bălți, Colegiul Tehnic Agricol din Svetlâi, Colegiul de Muzică și Pedagogie din Bălți, Colegiul Național al Poliției de Frontieră.
Cele mai solicitate specialități sunt din domeniul IT, Medicină, Auto și Finanțe.
În TOP 5 al celor mai solicitate specialități se regăsesc: Medicină și îngrijirea bolnavilor, Programare și analiza produselor de program, Diagnostica Transportului Auto, Contabilitate, Finanțe și Bănci.
De cealaltă parte, cele mai multe locuri rămase neacoperite se înregistrează la așa instituții precum Colegiul Tehnic al Universității Tehnice, CE Transporturi, Colegiul Politehnic din Bălți.
În special au rămas neacoperite locurile destinate absolvenților de liceu, inclusiv pentru elevii care nu au promovat examenele de BAC. Spre exemplu, la CE în Industria Ușoară rămân neacoperite 75 de locuri destinate elevilor după studiile de liceu. Acest lucru indică asupra faptului că studiile profesional tehnice continuă să fie alegerea numărul unu pentru absolvenții de gimnaziu.
În perioada 9-12 august se va desfășura cea de-a doua etapă a sesiunii de admitere în colegii și centre de excelență. Rezultatele finale vor fi anunțate până la data de 15 august curent.
Ministerul Educației reiterează apelul către candidații la studii de a se orienta către învățământul profesional tehnic, care se află în proces de modernizare și devine mai atractiv, oferind posibilitatea studierii unor specialități și profesii interesante, cu șanse reale de angajare pe piața muncii.
În prezent sistemul de învățământ profesional tehnic din Republica Moldova numără 44 de colegii și centre de excelență.
Maria Roșca