Brigada „Ştefan cel Mare” a sărbătorit 23 de ani de la creare
„Militari ai Brigăzii a doua, sînt aici ca să vă asigur că modul impecabil în care vă faceţi datoria este apreciat de conducerea Ministerului Apărării şi a Republicii Moldova. Exercițiile ‚Scutul de Foc’, ‚Efort comun’, ‚Scutul Nordic’, la care ați participat în acest an de instrucție cu maturitate și profesionalism, demonstrează că Armata Națională este capabilă să-și îndeplinească datoria”. Declaraţia a fost făcută de ministrul Apărării, Anatol Şalaru, în cadrul ceremoniei dedicate aniversării a 23-a de la crearea Brigăzii de infanterie motorizată „Ştefan cel Mare” din Chişinău. La eveniment au fost prezenţi ataşaţi militari acreditaţi în Republica Moldova, foşti comandanţi ai unităţii, preoţi militari, elevi, studenţi din municipiul Chişinău şi părinţi ai militarilor în termen şi prin contract.
În cadrul evenimentului desfăşurat pe platoul brigăzii, ministrul Apărării a decorat militarii unităţii cu distincţii ale Armatei Naţionale şi diplome de merit, în semn de apreciere a activităţii desfăşurate şi a serviciului militar executat onest şi ireproşabil. Totodată, un grup de ofițeri și subofițeri au primit grade militare.
La rîndul său, comandantul brigăzii, colonelul Mihail Olaru, s-a referit la crearea condiţiilor adecvate în unitate pentru a spori calitatea vieţii personalului, activităţii şi instruirii militarilor. „Cazarmele, cantina ostăşească, sala de sport şi baia unităţii au fost renovate. De asemenea, a fost recondiționată o mare parte din tehnica militară din dotare, aceasta fiind testată în cadrul multiplelor reviste de front, dar și pe poligoane. În prezent se amenajează un teren modern de minifotbal”, a spus colonelul Olaru.
Comandamentul brigăzii a organizat, cu ocazia aniversării, o serie de activităţi printre care: defilarea trupelor, trecerea tehnicii militare, exerciţii de mînuire a armamentului şi de luptă corp la corp, precum și o expoziţie de armament, tehnică şi echipament.
Brigada „Ştefan cel Mare” a fost formată la 16 octombrie 1992.
Maria Roşca