Babuc: În ultimii ani, MC a contribuit de o manieră responsabilă la organizarea evenimentelor culturale
Comitetul Naţional ICOM Moldova, în parteneriat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, cu suportul financiar al Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM), desfășoară în perioada 12-13 octombrie 2015, la Chişinău, conferinţa internaţională cu genericul „Securitatea muzeelor şi soluţionarea conflictelor postbelice”.
Evenimentul are loc în cadrul proiectului comun al Comitetelor naționale ICOM Moldova și ICOM Ucraina “Muzeele pe linia de tragere: de la victimă la pacificator” în cadrul programului Proiecte Speciale al Consiliului Internaţional al Muzeelor (6-14 octombrie 2015).
Invitatul special al conferinţei este directorul general al ICOM, dr. Anne-Catherine Robert-Hauglustaine. La eveniment participă preşedintele ICOM Ucraina, directorul Muzeului de Istorie din Cernigov ”V. V. Tarnovski”, Sergii Laievskyi; vice-directorul Centrului Naţional de Cultură Populară din Kiev ”Muzeul Ivan Goncear”, Igor Poshyvailo; directorul Muzeului regional de Artă din Kirovograd, Tetiana Tkachenko; directorul Muzeului Municipal de colecţii private din Odessa ”A. V. Bleshunov”, Svetlana Ostapova; preşedintele ICOM Georgia, Inga Karaia; preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, directorul general al Muzeului Naţional al Tăranului Român, dr. Virgil Ștefan Niţulescu, precum şi specialişti din domeniul muzeelor din Ucraina, România, Georgia şi Republica Moldova.
În cadrul evenimentului de inaugurare a conferinței, ministrul Culturii Monica Babuc a mulțumit oaspeților și partenerilor prezenți la conferință pentru susținerea ICOM Moldova, organizație care participă în mod exemplar în transformarea instituțiilor muzeale de la noi, din simple colecții de obiecte de istorie în instituții interactive, culturale care contribuie la dezvoltarea spirituală a societății. Oficialul a mai notat că în ultimii ani Ministerul Culturii a contribuit de o manieră responsabilă la organizarea evenimentelor culturale precum Noaptea Europeană a Muzeelor, Zilele Europene ale Patrimoniului, diverselor sesiuni legate de modul în care sunt păstrate, valorificate și promovate colecțiile noastre muzeale, considerând că muzeele din Republica Moldova pot să devină instituții de culturalizare educative, interactive așa cum se întâmplă în marea comunitate a țărilor civilizate.
Scopul principal al proiectului “Securitatea muzeelor şi soluţionarea conflictelor postbelice” este de a ajuta specialiştii care activează în muzeele Ucrainei în confruntarea problemelor actuale legate de situaţiile de conflict, sensibilizarea comunităţii muzeale regionale în vederea conştientizării rolului muzeelor în viaţa societăţii, precum şi înzestrarea acesteia cu instrumentele necesare în vederea racordării acţiunilor comune în scopul renaşterii încrederii în valorile culturale într-o societate afectată de conflictele armate.
Maria Roşca