Avocații lui Vlad Filat: Solicităm Procuraturii Anticorupție și organelor de anchetă „să înceteze imediat promovarea unei justiții televizate”

Avocații lui Vlad Filat: Solicităm Procuraturii Anticorupție și organelor de anchetă „să înceteze imediat promovarea unei justiții televizate”

Biroul Asociat de Avocați „Popa&Asociații” menționează că, prin intermediul conferinței de presă susținute ieri de către reprezentanții Procuraturii Anticorupție și ai Centrului Național Anticorupție a fost grav încălcat dreptul la apărare a lui Vlad Filat. Despre aceasta ei au declarat într-un comunicat de presă.

Avocații solicită, din motivul sus-menționat, “Procuraturii Anticorupție și organelor de anchetă a Republicii Moldova să înceteze imediat promovarea unei justiții televizate”.

„Totodată, în calitate de apărători ai d-lui Filat, ținem să precizăm următoarele:

– Prin difuzarea în sursele media a mijloacelor de probă și a acțiunilor de urmărire penală, grupul de lucru responsabil de cauza penală vizată a sfidat de o manieră gravă practica Curții Europene pentru Drepturile Omului, violând astfel prezumția nevinovăției, și garanțiile fundamentale ale acestuia în cadrul unui proces penal.

– Jurisprudența constantă a Curții Europene pentru Drepturile Omului (în continuare – CEDO) impune respectarea cu precădere a prezumției nevinovăției de către organele judiciare și cele ale procuraturii, în sensul că acestea nu trebuie să aibă preconcepția vinovăției persoanei acuzate. Din motivul nerespectării prezumției nevinovăției de către autoritățile guvernamentale, CEDO a sancționat regulat statele când agenții guvernamentali nu au fost prudenți la declarațiile publice în legătură cu cauzele aflate în curs de cercetare ori au incitat publicul în sensul vinovăției persoanei puse sub acuzare.

– Având în vedere reacțiile procurorului în cadrul urmăririi penale, suntem sceptici cu privire la imparțialitatea acesteia și cu privire la modul în care se administrează probele în prezentul dosar. Să nu uităm că prezumția de nevinovăție și legalitatea administrării probelor reprezintă principii suverane pe care trebuie să se bazeze orice proces penal într-un stat de drept autentic.

– Chiar și în condițiile unei presiuni enorme din partea autorităților Republicii Moldova vom depune tot efortul și diligența necesară pentru exercitarea efectivă a dreptului la apărare și stabilirea adevărului obiectiv în prezenta cauză”, au notat avocații.

Doina Secrieru

Share