AUR: Independența, între oblațiune și obligațiune

AUR: Independența, între oblațiune și obligațiune

Din păcate, cei 32 de ani de independenţă ai Republicii Moldova au adus prea puţine beneficii palpabile pentru majoritatea basarabenilor.

Avem suveranitate şi independenţă, care sunt mai mult iluzorii, or puterea adevarată de decizie a poporului a fost de multe ori eludată cu ajutorul banilor din politic, iar dependenţa ombilicală de Federaţia Rusă (moştenitoarea sângeroasă a URSS) s-a dovedit a fi fatidică pentru tânărul şi naivul stat Republica Moldova. Nici astăzi nu au scăpat de chingile ideologice impuse de Kremlin.

Avem neutralitate în Constituţie, dar suntem mai vulnerabili ca niciodată — „tancul, spunea fostul vicepremier rus Dmitri Rogozin, nu are nevoie de paşaport”, iată că acest crez imperialist rusesc este experimentat de mai bine de un an și jumătate în Ucraina, unde mor zilnic sute de oameni nevinovați. Din păcate, mulţi politicieni de la Chişinău încă mai cred în mitul protector al neutralităţii moldoveneşti, inoculând această poveste maselor credule.

Avem liberatate de gândire şi exprimare, dar, din păcate, vedem că cei care gândesc şi acţionează diferit de cei care pun mâna (temporar) pe pârghiile coercitive ale puterii ajung să fie hărţuiţi şi chinuiţi de guvernare.

Avem economie liberă, dar, cu regret, oamenii simpli nu au unde munci, iar investiţii serioase nu au apărut de frica conflictului transnistrean şi a volatilităţii factorului politic, care subjugă fără milă mobilul economic imperativelor corporatiste de partid. Aici sa acționat mai mereu crud, cu bestialitate, după principiul stalinist „cine nu este cu noi, este împotriva noastră”.

Avem libertate de circulaţie în spaţiul european, dar, din păcate, din cauza lipsei locurilor de muncă, în ultimii 32 de ani, din Republica Moldova au plecat (şi continuă să plece activ şi definitiv) sute de mii de concetăţeni, iar viitorul acestora nu mai este legat de meleagurile noastre.

Este poate dureros să spunem acest lucru chiar astăzi, de Ziua Independenţei Republicii Moldova, dar crezul nostru sacru, de nezdruncinat, este că doar Unirea Republicii Moldova cu România, unire naturală, de neam şi sânge, va putea să asigure demnitate şi bunăstare pentru toţi şi pentru fiecare, altfel beneficiari ai acestei forme statale (concepute de ocupanţii ruşi) vor fi doar guvernanţii şi cei care, făcându-se preş în faţa lor, îi vor slugărnici umil ca nişte servitori preaplecați.

Alianța pentru Unirea Românilor
Chișinău, 27 august 2023

Share