Angajați ai DIP – instruiți în domeniul prevenirii relelor tratamente şi torturii

Angajați ai DIP – instruiți în domeniul prevenirii relelor tratamente şi torturii

Mai mulţi angajaţi ai Departamentului Instituţiilor Penitenciare şi ai subdiviziunilor acestuia, au dat start, astăzi, 30 mai 2016 celei de-a doua etape a cursului de instruire a formatorilor în domeniul prevenirii relelor tratamente şi torturii. Despre aceasta comunică serviciul de presă al DIP.

Atelierul de lucru cu tematica „Prevenirea şi combaterea torturii şi a relelor tratamente: Aspecte şi practici juridice internaţionale şi naţionale”, a fost deschis de şeful adjunct al Oficiului Consiliului Europei în Chişinău, Ghenadie Barbă, directorul adjunct al DIP, Igor Guja, managerul proiectului, Margarita Galstyan şi expertul Misiunii Norvegiene de Experţi pentru Promovarea Supremaţiei Legii în Moldova, Siri Fjørtoft.

În discursul său, directorul adjunct al DIP, Igor Guja, a subliniat importanţa instruirilor în domeniul prevenirii şi combaterii torturii şi a relelor tratamente, care este un subiect sensibil cu diverse particularităţi, în care misiunea sistemului penitenciar este de a proteja împotriva abuzurilor, atît persoanele private de libertate cît şi angajaţii, exprimîndu-şi încrederea în rezultatele acestui atelier de lucru, mulţumind totodată organizatorilor pentru eforturile depuse.

Cursul de instruire are drept scop instruirea angajaţilor în mare parte responsabili de pregătirea profesională în domeniul prevenirii şi combaterii relelor tratamente.

Sesiunile de instruire vor fi moderate de consultanţi din cadrul Consiliului Europei dar şi de către experţi din cadrul NORLAM.

Pe parcursul zilelor de instruire, participanţii vor aborda subiecte cu privire la legislaţia naţională şi internaţională privind prevenirea şi combaterea torturii, măsurile de protecţie împotriva relelor tratamente, documentarea acestor cazuri, cauzele torturii în sistemul penitenciar, soluţiile privind prevenirea relelor tratamente în activitatea zilnică a angajaţilor penitenciari şi limitele aplicării forţei fizice în instituţiile de detenţie din ţară.

Menţionăm că, a doua etapă a cursului de instruire a formatorilor în domeniul prevenirii relelor tratamente şi torturii, se va desfăşura în perioada 30 mai – 1 iunie 2016 iar prima etapă a avut loc în perioada 16-17 mai 2016.

Cursul de instruire este organizat de Consiliul Europei şi NORLAM în cadrul proiectului CoE „Susţinerea reformei justiţiei penale în Republica Moldova”, finanţat de Guvernul Danemarcei.

Mihaela Rotari

Share