Andrei Neguță își reia activitatea în calitate de Ambasador la Moscova

Andrei Neguță își reia activitatea în calitate de Ambasador la Moscova

În urma discuțiilor ministrului de Externe și Integrării Europene al RM, Tudor Ulianovschi, cu vice-ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Grigorii Karasin, s-a decis ca Ambasadorul RM în Federația Rusă, Andrei Neguță, să se reîntoarcă la Moscova, transmite Oficial.

În cadrul unei conferințe de presă, Ministrul de Externe al RM, Tudor Ulianovschi, a confirmat interesul țării pentru a dezvolta în continuare dialogul între RM și Federația Rusă.

„Raporturile bilaterale moldo-ruse au trecut printr-o perioadă deloc simplă și s-au acumulat un șir de probleme ce necesită a fi soluționate. Am reiterat solicitarea către FR întru depășirea situației existente și excluderea cazurilor de abuz a cetățenilor și oficialilor din partea autorităților ruse.

Am discutat și despre amplificarea cooperării pe dimensiunea asistenței juridice reciproce privind dosarul care vizează spălarea de bani. Putem genera progres semnificativ în viitorul apropiat prin crearea unui cadru legal pentru cetățenii moldoveni în FR pentru combaterea migrației ilegale și relansarea migrației forței de muncă.

Am discutat și tema participării în procesul de negocieri în diferendul transnistrean. Am subliniat că trupele militare ruse din regiune trebuie retrase pentru soluționarea conflictului. De asemenea, pentru continuarea relațiilor de prietenie, informez că Ambasadorul RM în FR, Andrei Neguța se va întoarce la Moscova pentru a-și continua activitatea”, a spus Tudor Ulianovschi.

La rândul său, vice-ministrul Afacerilor Externe al FR, Grigorii Karasin, a reiterat disponibilitatea autorităților ruse pentru continuarea dialogului între cele două ministere.

„În Chișinău suntem pentru a stabili contacte de muncă între țările noastre. În 2017 relațiile dintre RM și FR au fost debalansate, s-a cunoscut un contrast între relațiile economice, sociale și alte domenii. Trebuie să tindem ca înțelegerile privind conflictul transnistrean să fie îndeplinite. Discuțiile vor continua și vrem să menținem relațiile de parteneriat în plan politic și celelalte domenii la fel. Suntem pentru activizarea dialogului la toate nivelele”, a spus vice-ministrul de externe rus.

Amintim că, Andrei Neguță, Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, a fost rechemat la Chișinău la 18 decembrie curent, pentru o perioadă nedeterminată.

Doina Secrieru

 

Share