Analist despre problema transnistreană: „Nu va fi niciodată nici o schimbare, până când…”

Analist despre problema transnistreană: „Nu va fi niciodată nici o schimbare, până când…”

Analistul politic Valeriu Ostalep a comentat întâlnirea reprezentanților politici în progresul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, care a avut ieri la sediul din or. Bender al Misiunii OSCEE din Moldova.

Contactat de www.oficial.md pentru a afla opinia sa cu privire la întâlnirea reprezentanților politici, Valeriu Ostalep a adăugat că, „de foarte mulți ani, eu văd o mimare legată de această problemă”.

„Nu văd nici o schimbare, pentru că în problema respectivă, nu vom avea nici un regres. Nu se vede nici o responsabilitate din partea clasei politice din Moldova și ce de fapt doresc să realizeze. De foarte mulți ani, eu văd o mimare legată de această problemă, din când în când ceva mai spun și ceva se mai întâmplă, dar în realitate nu poate fi progres până când cineva nu își asumă responsabilitate. Acest lucru nu este un secret de stat, în realitate este vorba de lipsă de viziune și curaj. Acest curaj trebuie asumat de cineva, fiindcă în pofida rezultatului – acesta oricum va fi criticat, iar din aceste considerente clasa politică preferă așa întâlniri”, a adăugat Ostalep.

Prin urmare, analistul a analizat subiectul cu privire la problema transnistreană din diferite perioade, însă susține el, „nu va fi niciodată nici o schimbare, până când nu vor apărea conducători de rang înalt, care să-și asume așa un concept”. „Voronin, de exemplu și-a asumat o anumită responsabilitate în 2001 și s-a întâlnit cu Smirnov. Nu contează că a fost greșit sau corect, acest om și-a asumat o anumită responsabilitate. Erau concepte în jurul cărora se realiza ceva, era un anumit progres. Asemenea întâlniri protocolare odată în jumătate de an, unde transnistrenii spun că ceva nu îi aranjează și noi spunem că ne place, în realitate nu schimbă nici un subiect legat de problema transnistreană. Eu nici de la următoarele întâlniri nu aștept nimic, fiindcă nici nu are cum să fie progres”, a susținut analistul.

Mihaela Conovali

Share