Alți demnitari cu probleme – în vizorul CNI

Alți demnitari cu probleme – în vizorul CNI

Comisia Națională de Integritate(CNI) a finalizat astăzi controlul în privința primarului orașului Durlești, Nicolae Crudu, constatând că pe lângă cele 63 de terenuri declarate, primarul mai deține încă patru terenuri pe care le-a omis din declarația cu privire la venituri și proprietate.

Același control a mai stabilit că primarul nu a declarat un autoturism deținut prin comodat, o remorcă, 256 de acțiuni în cadrul unei societăți comerciale și un venit al soției de 4 900 lei.
Regimul juridic al declarării veniturilor și proprietății a fost încălcat și de către  alți subiecți ai declarării cu funcții importante, cum ar fi:
• Consilierul Președintelui Republicii Moldova, Mihail Șleahtițchi, care nu a declarat bunul imobil aflat în folosință, 20 de conturi bancare și cota-parte de 33% a soției sale în cadrul unei societăți comerciale;
• Președintele raionului Căușeni, Ion Ciontoloi, care a omis din declarație un teren, un cont bancar și două cote-părți a câte 50% deținute de soție în cadrul unor societăți cu răspundere limitată;
• Directorul liceului teoretic „Iulia Hașdeu” din municipiul Chișinău, Eleonora Goncear, care nu a declarat venitul salarial de la trei universități în mărime totală de 1 718.48 lei, trei construcții auxiliare, un teren aferent casei de locuit, un automobil și 13 conturi bancare.
Încălcări similare au fost comise și de către doi șefi de direcție din cadrul Departamentului Poliției de Frontieră (DPF). Este vorba despre Sergiu Lupașciuc care nu a indicat în declarație două transferuri internaționale în sumă totală de 13.000 RUB, trei conturi bancare, un teren cu suprafața 0,0327 ha, un apartament, un autoturism deținut prin comodat și un automobil deținut în proprietate de către soție. Celălalt angajat al DPF, Isac Tarlapan, nu a declarat două apartamente, un credit și patru conturi bancare.
Dosarele respective vor fi transmise Procuraturii Generale pentru examinare prin prisma art. 3521 Cod penal ( Falsul în declarații).
Comisia Națională de Integritate a constatat astăzi și un caz de încălcare a regimului juridic al conflictului de interese. Acesta se referă la Ecaterina Cabac, director al grădiniței pentru copii din satul Hănăseni, raionul Cantemir. Directoarea a admis un conflict de interese în cazul în care, fiind în exercitarea atribuțiilor funcționale în calitate de director și având interes personal, care rezultă din relațiile sale cu persoane apropiate (soțul) a semnat contractul individual de muncă cu nr. 15 din 15.11.2013, angajându-l pe soțul său ca paznic în cadrul aceleiași instituții.
În acest caz actul de constatare va fi transmis Centrului Național Anticorupție pentru aplicarea sancțiunii prevăzute la art.3132 Cod contravențional.
Inițieri
În cadrul aceleași ședințe, Comisia a inițiat proceduri de control în privința următorilor subiecți:
• Adrian Popa, șef de direcție în cadrul Agenției de intervenții și plăți pentru agricultură, verificat sub aspectul unui eventual conflict de interese;
• Elena Plăcintă, director interimar al Centrului de sănătate satul Sofia, raionul Drochia, bănuită și ea de un conflict de interese;
• Galina Paziuc, secretar al Consiliului local al satului Bucuria, raionul Cahul, suspectată de nedeclararea unor venituri și proprietăți;
• Veaceslav Terentii, primar al comunei Căinarii Vechi, raionul Soroca, care va fi controlat atât privind eventuala încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății, cât și pentru un eventual conflict de interese.

Maria Roșca

Share