Agricultura și alimentația locală din RM vor fi adaptate, în următorii patru ani, la schimbările climatice
FAO își va concentra eforturile în următorii patru ani în Republica Moldova pentru adaptarea agriculturii și alimentației locale la schimbările climatice și consideră esențială susținerea fermierilor mici și mijlocii în acest proces. Reprezentanța locală a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație si Agricultură (FAO) a prezentat prioritățile Programului 2016-2019 în cadrul unui seminar organizat în contextul celebrării Zilei Mondiale a Alimentației, potrivit unui comunicat de presă.
Potrivit noului program ce va fi semnat anul acesta, FAO urmează să ofere suport Republicii Moldova pentru elaborarea de politici de susținere a fermierilor mici și mijlocii, promovarea agriculturii durabile și inovative, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și asigurarea securității alimentare în contextul prețurilor fluctuante la nivel global. Complementar sunt planificate activități de educare a fermierilor și campanii de informare a publicului. La bugetul necesar acestor activități, FAO va contribui financiar și va oferi suport în identificarea altor donatori externi.
Programul FAO vine în contextul semnării la Paris a Acordului privind schimbările climatice, acord la care Republica Moldova este parte semnatară alături de alte 176 de state ale lumii, și se încadrează într-o strategie globală de adaptare a agriculturii la schimbările climatice și atenuare a amprentei agriculturii asupra mediului.
În contextul obiectivului global al FAO de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră în sectorul agricol, Tudor Robu, reprezentant adjunct al FAO Moldova a punctat și eforturile organizației în această direcție: “Noul program FAO in Republica Moldova pentru următorii patru ani prevede susținerea Republicii Moldova în desfășurarea practicilor agricole care vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Principalele acțiuni vor consta în stimularea utilizării tehnologiilor prietenoase mediului, inclusiv tehnologiile agriculturii conservative.”
Tudor Robu a mai subliniat în context că securitatea alimentară este o altă prioritate FAO în regiune, inclusiv în Republica Moldova și asistența FAO va fi mereu disponibilă în cazurile unor crize de securitate alimentară provocate de creșterea prețurilor la produsele de bază, inclusiv cerealiere.
O altă componentă esențială în adaptarea agriculturii la schimbările climatice este susținerea fermierilor mici si mijlocii, a mai punctat Tudor Robu, menționând că acest suport se manifestă inclusiv prin conlucrarea cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare pentru elaborarea și implementarea unor politici favorabile.
În cadrul suportului complex pentru fermierii mici și mijlocii una din componentele esențiale este educația fermierilor prin școlile de câmp, o inițiativă a FAO implementată în ultimii 2 ani și care va fi extinsă pentru următoarea perioadă.
„Este important să promovăm schimbările necesare chiar la firul ierbii, în contact direct cu fermierii mici si mijlocii. La școlile de câmp, peste 150 de fermieri învață practic, de la alți fermieri, cum să își adapteze culturile agricole astfel ca sa fie rezistente la schimbările climatice, să fie productive și în același timp sa dăuneze cât mai puțin mediului” , a declarat Anatol Fală, expert FAO, care a subliniat și că în următorii 4 ani vor mai fi deschise încă aproximativ 10-15 școli de câmp în mai multe raioane.
Una din concluziile finale ale mesei rotunde organizate în cadrul evenimentului a fost că toată lumea are un rol de jucat în atenuarea efectelor schimbărilor climatice. Prin a risipi mai puțină hrană sau prin a consuma mai puțină carne și mai multe leguminoase, putem reduce amprenta noastră alimentară, putem face o diferență. Situația climaterică din Republica Moldova este favorabilă pentru producerea leguminoaselor și boboaselor și de aceea FAO acordă suport în stimularea producerii acestora prin intermediul transmiterii cunoștințelor și tehnologiilor noi în domeniu. De asemenea, vor fi lansate campanii de informare pentru cetățeni privind consumul leguminoaselor, implicit a celor produse în Republica Moldova.
FAO amintește că, potrivit Raportului internațional FAO „Situația în Alimentație și Agricultură în 2016″(SOFA), efectele globale negative ale schimbărilor climatice sunt deja simțite la unele randamente la culturilor de cereale, iar după 2030, potrivit dovezilor științifice, presiunile negative asupra producției de alimente vor fi resimțite din ce în ce mai mult, peste tot. Până atunci, efectele negative ale temperaturilor mai ridicate sunt mult mai puternic resimțite de către țările în curs de dezvoltare, ceea ce indică perspective sumbre pentru auto-suficiența lor alimentară. În același raport se subliniază că „succesul în transformarea sistemelor alimentare și agricole va depinde în mare măsură de urgența cu care vor fi sprijiniți micii proprietari să se adapteze la schimbările climatice.
Doina Secrieru