Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare va sprijini în continuare dezvoltarea sistemului medical din RM

Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare va sprijini în continuare dezvoltarea sistemului medical din RM

Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) va sprijini în continuare dezvoltarea sistemului medical din Republica Moldova. Astăzi, reprezentanții Ministerului Sănătății au avut o ședință de lucru cu un grup de experți ai biroului central al SDC din Berna, Elveția. Delegația a venit în țara noastră cu scopul de a evalua nivelul de implementare a Strategiei de cooperare a Elveției cu Republica Moldova pentru anii 2014 – 2017 și a identifica domeniile prioritare de intervenție în următorii ani.

În context, conducerea Ministerului Sănătății a mulțumit reprezentanții Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare  pentru tot suportul financiar și tehnic oferit în desfășurarea proiectelor existente. Totodată, oficialii moldoveni au menționat că în prezent Ministerul Sănătății pune un accent deosebit pe dezvoltarea Serviciului de Asistenţă Medicală Urgenţă.

”Prioritățile noastre sunt regionalizarea serviciilor de urgență, în contextul dezvoltării departamentelor de urgență, secțiilor terapie intensivă, în special pentru maturi, care vor contribui la creşterea şanselor de supravieţuire a pacienților și reducerea ratei deceselor care pot fi prevenite. De asemenea, îngrijirile paliative, sănătatea mintală, serviciile de sănătate prietenoase tinerilor, prevenirea și profilaxia bolilor necomunicabile sunt alte domenii, pe care ne propunem să le dezvoltăm în perioada următoare”, a specificat viceministrul Sănătății, Liliana Iașan.

Menționăm că, începând cu anul 2005, în Republica Moldova au fost inițiate un șir de proiecte în domeniul sănătății, cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Printre acestea se numără și Proiectul REPEMOL, scopul căruia este de a creşte şansele de supravieţuire a copiilor care au nevoie de servicii medicale de urgenţă şi de a reduce rata deceselor care pot fi prevenite. În cadrul proiectului au fost deschise trei Centre regionale de asistență pediatrică de urgență și terapie intensivă, în spitalele regionale din Bălţi, Chişinău și Cahul. Totodată, mai multe instituții medicale din țară au fost dotate cu echipament medical modern și un număr considerabil de medici și asistenți medicali au fost instruiți în baza unei curricule moderne.

Mai mult, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare a oferit suport financiar pentru oferirea serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor, dezvoltarea serviciului de intervenție timpurie,creșterea accesului pacienților cu maladii mintale la servicii eficiente la nivel de comunitate, mai aproape de casele lor, iar în curând va fi lansat un alt proiect scopul căruia este reducerea poverii bolilor netransmisibile.

Subliniem că, în urma vizitei de lucru, reprezentanții Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare vor porni procesul de elaborare a unei noi Strategii de cooperare pentru anii 2018 – 2021.

 

Mihaela Rotari

Share