Activitatea instanțelor judecătorești va fi eficientizată

Activitatea instanțelor judecătorești va fi eficientizată

Activitatea instanțelor judecătorești va fi eficientizată, prin soluționarea lacunelor și diferențelor legislative în ceea ce privește avizele consultative, limitele judecării recursului și altor aspecte din legislația procedural – penală. Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative privind aspecte de procedură în activitatea instanțelor judecătorești. 

Potrivit acestuia, instanțele de judecată, în procesele penale, vor putea solicita avize consultative de la Curtea Supremă de Justiție, o practică rezervată până acum doar procedurilor civile. Aceasta va asigura uniformizarea instrumentelor procedurale pentru toți participanții la procesele penale și civile.

Un alt aspect ține de extinderea audierii online, ceea ce va contribui la examinarea mai operativă a dosarelor penale. În același timp, măsura va spori siguranța martorilor, în special în cazurile în care participarea fizică le poate pune viața în pericol.

În ceea ce privește garanții personali ai învinuitului, bănuitului sau inculpatului, numărul lor va crește de la minim doi la cinci, amplificând astfel siguranța că persoanele vor respecta obligațiile asumate. Garanțiile nu se vor aplica în cazuri de corupție și cele conexe corupției. Guvernul intervine cu căi care să limiteze fentarea legii și să descurajeze situațiile în care cei suspectați de corupție și cazuri conexe corupției, beneficiază de facilități în mod neclar. De asemenea, valoarea cauțiunii va crește de la 300 la 3000 de u.c. (150 000 lei), ajustând-o la realitățile economice, pentru a descuraja încălcarea condițiilor eliberării.

Recursurile în procesele civile și penale vor fi tratate în mod similar, atunci când se invocă faptul că decizia a fost arbitrară sau s-a bazat pe o evaluare nerezonabilă a probelor. Astfel va fi asigurată o abordare consistentă și echitabilă în toate cazurile. Curtea Supremă de Justiție va emite hotărâri motivate în cazurile de primă instanță și în recursurile împotriva deciziilor Curții de Apel, contribuind la uniformizarea practicilor judiciare.

Pentru a spori rapiditatea examinării dosarelor, Curtea Supremă de Justiție va putea examina dosarele în complet de trei judecători, chiar dacă acestea au fost distribuite inițial pentru cinci judecători. Aceste schimbări sunt menite să îmbunătățească eficiența sistemului judiciar.

Proiectul de lege a fost supus consultărilor publice și a primit avize din partea mai multor instanțe judecătorești, asociații obștești, ministere și instituții de profil, printre care Procuratura Generală, Uniunea Avocaților din Moldova, Institutul pentru Politici și Reforme Europene.

Share