Activist: Chiar e nevoie ca fiecare autoritate să se rupă în cheltuieli pentru a avea târgul și bradul său?

Activist: Chiar e nevoie ca fiecare autoritate să se rupă în cheltuieli pentru a avea târgul și bradul său?

Activistul civic Vitalie Sprînceană are câteva întrebări legate de Târgul de Crăciun organizat de Guvern, informează OFICIAL. 

„Guvernul va inaugura azi, pe 24 decembrie, Tîrgul de Crăciun.  Tîrg de Crăciun are deja și Primăria. Și compania Orange. Ministerul Culturii va cheltui aproape 8 milioane de lei pentru acest tîrg (încă caut info despre costul tîrgului primăriei).

Am cîteva întrebări principiale față de acest tîrg de Crăciun de lîngă Palatul Național.

Prima: chiar e nevoie ca fiecare autoritate să se rupă în cheltuieli pentru a avea tîrgul și bradul său?

A doua: chiar e nevoie ca statul (ministerul culturii, despre care ministrul zicea că are 6 oameni care lucrează, căruia nu-i ajung juriști și specialiști) să se ocupe de organizarea bradului și a tîrgului de Crăciun? Pentru că, de chestia asta se putea ocupa vreo companie privată… și guvernul economisea 8 milioane de lei (care e o dată și ceva peste banii prevăzuți pentru sectorul cultural independent).

A treia, legat de procedura de achiziții. Pe pagina Agenției de Achiziții Publice scrie că contractul a fost semnat pe 15 decembrie 2021 prin NEGOCIERE FĂRĂ PUBLICAREA PREALABILĂ A UNUI ANUNŢ DE PARTICIPARE (NFP)”, a notat el, într-o postare pe Facebook.

Vitalie Sprînceană a precizat că, potrivit art. 128 al HG Nr. 599 din 12-08-2020 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la achizițiile publice folosind procedura de negociere, NFP pot fi utilizate în 3 cazuri:
„1. Cînd anterior a fost anunțată o licitație și nu a fost depusă nicio ofertă sau nicio ofertă adecvată. Verificat pe pagina Agenției de Achiziții Publice – nu a existat o altă licitație.
2. Din motive de maximă urgență, determinate de evenimente imprevizibile. Anul Nou, se știe, nu e imprevizibil. Și nici situație de maximă urgență.
3. Dacă serviciile pot fi prestate de o singură companie și nu există alternativă. Iar nu e cazul – orice moldovean care a făcut o nuntă pentru 100 de cumătri știe să organize un eveniment de anvergură.”

„Adică, nu doar că nu sînt bani pentru cultură, dar și ăia puțini care au rămas sînt aruncați în vînt”, a subliniat el.

mc

Doina Secrieru

Share