Acestea sunt cele mai relevante ameninţări la securitatea statului!

Acestea sunt cele mai relevante ameninţări la securitatea statului!

Printre cele mai relevante ameninţări la securitatea statului au fost remarcate: criza financiar-bancară, consecinţele climatului subversiv generat de regimul separatist din zona transnistreană, corupţia, situaţia de insecuritate din regiune, crima organizată transfrontalieră şi contrabanda. Aceste informații au prezentate în cadrul ședinței  din 31 mai, a Colegiului Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, în cadrul căreia au fost examinate mai multe subiecte ce vizează rolul organizatoric şi coordonator al Direcţiei  generale contrainformaţii în economie şi Direcţiei generale contrainformaţii militare prin prisma reformei instituţionale, realizată în conformitate cu Strategia de reformare a Serviciului de Informaţii şi Securitate.

Potrivit unui comuncat al SIS, reuniunea, la care au participat conducătorii subunităţilor de suport operativ, ai direcţiilor autonome şi teritoriale ale Serviciului, a fost prezidată de către Mihai Balan, director al SIS, preşedinte al Colegiului SIS.

Raportorii s-au referit la starea actuală şi metodele de eficientizare şi consolidare a filierei informative pe palierele contrainformaţii militare şi în economie, rezultatele înregistrate, precum şi carenţele ce influenţează procesul de activitate. Au fost abordate chestiuni ce reflectă delimitarea coerentă a sectoarelor de activitate contrainformativă pe domeniile de competenţă, precum şi menţionate optimizările structurale ale subdiviziunilor, în vederea îmbunătăţirii procesului de obţinere a informaţiilor indispensabile la securizarea atributelor economice şi militare ale ţării. Un subiect aparte l-a constituit realizarea sarcinilor funcţionale ale subdiviziunilor, prin impulsionarea şi diversificarea interacţiunii cu direcţiile operative ale Aparatului central şi ale celor teritoriale. La fel, au fost accentuate eforturile direcţiilor  în vederea obţinerii şi punerii la dispoziţia factorilor abilitaţi a informaţiilor necesare adoptării unor decizii strategice pe probleme de securitate, pentru a garanta o reacţie promptă a acestora la ameninţările şi provocările de natură să pericliteze interesele naţionale.

Raportul Direcţiei generale  contrainformaţii în economie a inclus spectrul de acţiuni întreprinse de către ofiţerii de informaţii începând cu anul 2014 şi până în prezent, în vederea identificării vulnerabilităţilor şi cauzelor ce pot submina sau afecta securitatea economică a statului. În acest sens, au fost menţionate  măsurile  investigative  efectuate în cadrul dosarelor speciale şi a semnalărilor, fiind atestată şi o activizare a procesului informativ-analitic, ceea ce a condus la sporirea fluxului materialelor în vederea  asigurării informaţionale a factorilor decizionali.

De asemenea,  în cadrul şedinţei a fost audiat raportul Direcţiei generale contrainformaţii militare, activitatea căreia are drept scop realizarea măsurilor de identificare, prevenire şi anihilare a factorilor ce ar periclita securitatea de stat, pe dimensiunea militară. Măsurile întreprinse au permis dinamizarea procesului de supraveghere a situaţiei operative din subunităţile Armatei Naţionale, Trupelor de Carabinieri şi Poliţiei de Frontieră, orientate spre depistarea şi contracararea aspiraţiilor subversive a serviciilor speciale străine.

Totodată, Colegiul a constatat că în activitatea direcţiilor generale contrainformaţii în economie şi contrainformaţii militare sunt şi anumite deficienţe. În acest sens, organul de control şi dirijare a activităţii SIS a adoptat o serie de decizii asupra celor mai importante probleme identificate şi a determinat direcţiile primordiale de activitate ale subdiviziunilor.

,,Luând în considerare priorităţile în asigurarea securităţii naţionale şi  respectarea principiilor statului de drept, direcţiile supuse astăzi evaluării, trebuie să reprezinte pilonii strategici ai instituţiei. Faptul că în cadrul Colegiului ne concentrăm în mare parte pe  carenţele şi neajunsurile existente reprezintă argumentul logic că doar cei care-şi cunosc problemele au şansa să le înlăture,  în consecinţă devin capabili să avanseze din punct de vedere profesional şi sunt în stare să  atingă toate obiectivele pe care şi le asumă” ,  a specificat Mihai Balan, director al SIS, la finele întrunirii.

Doina Secrieru

Share