1700 de funcționari privind procedura de depunere a declarațiilor – instruiți de CNI

1700 de funcționari privind procedura de depunere a declarațiilor – instruiți de CNI

La începutul anului curent, conducerea Comisiei Națională de Integritate a aprobat un program, ce cuprindea instruirea colectorilor şi subiecţilor declarării privind corectitudinea completării declarării veniturilor, proprietăţii, prevenirea situațiilor de conflicte de interese şi a incompatibilității funcționarilor. Programul dat, preponderent fiind desfășurat pe parcursul lunii februarie curent, a inclus zeci de instituții raionale și din subunități descentralizate din teritoriul țării, precum și autorități centrale din Chișinău, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit unui plan aprobat de către conducerea Comisiei Naționale de Integritate, pe parcursul lunii februarie, inclusiv și în prima decadă a lunii martie curent, responsabili din cadrul direcțiilor de profil ai Comisiei Naționale de Integritate au avut 23 de întruniri, fiind instruiți 1733 de subiecți care activează în colectivele administrațiilor rationale și locale, precum și ai autorităților centrale, angajații cărora cad sub incidența prevederilor art. 3 din Legea nr.16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese și art.3 din Legea nr.1264 din 19.07.2002 privind declararea și controlul veniturilor și al proprietății persoanelor cu funcții de demnitate publică, judecătorilor, procurorilor, funcționarilor publici și a unor persoane cu funcție de conducere, și care au obligația depunerii declarațiilor.
Suplimentar aspectului de instruire, desfășurate în perioada respectivă, responsabili ai Comisiei Naționale de Integritate au îndemnat colectorii şi subiecţii declarațiilor să dea dovadă de responsabilitate, pentru a se reuși de a prezenta declarațiile celor vizași în adresa Comisiei Naționale de Integritate, în termenii stabiliți de legislație.

Totodată, în conformitate cu prevederile Legii nr. 16 din 15.02.2008, în cadrul ședințelor de instruire desfășurate de specialiștii CNI, au fost expuse reglementările incompatibilităţii şi restricţiile impuse persoanelor care exercită funcţii de demnitate publică, funcţii publice sau alte funcţii prevăzute în prezenta lege, soluţionarea conflictelor de interese, precum şi modul de prezentare a declaraţiei cu privire la conflictul de interese.
De specificat că la data de 23 și 24 februarie curent, o echipă mai impunătoare a CNI, nemijlocit dl Anatolie Donciu, Președintele Comisiei, au vorbit în fața funcționarilor publici din cadrul Primăriei municipiului Chișinău, pretori, directori ai întreprinderilor municipale, total un aduditoriu mai mare de o sută de persoane.

Doina Secrieru

Share