Zboruri deviate în Alaska, pentru a nu fi speriate morsele afectate de încălzirea globală

Zboruri deviate în Alaska, pentru a nu fi speriate morsele afectate de încălzirea globală

Autoritatea Federală pentru Aviaţie din SUA a luat decizia de a devia anumite zboruri care trec peste Alaska în încercarea de a nu afecta morsele care suferă din cauza incalzirii globale.

Aproximativ 35.000 de morse s-au îngramadit pe o plajă din nord-vestul statului Alaska, o situaţie nefirească pentru această specie, cauzată de dispariţia stratului de gheaţă din regiune, care a redus considerabil habitatul acestor mamifere.

Temerea este că daca morsele s-ar speria de un avion care ar trece peste ele s-ar provoca un val de panică în care mii de exemplare, în special puii, ar fi strivite în îngramadeală.

“Aceste animale au ramas pur şi simplu fără gheata pe care îşi petrec viata şi au fost forţate să se înghesuie la mal, pe plajă”, a declarat Chadwick Jay, un ecologist care studiază viaţa sălbatică din Alaska.

Până în 2007 era inimaginabil ca aceste animale să părăsească sloiurile de gheaţă pentru a sta la mal pentru perioade mari de timp. Schimbările drastice ale climei, însa, au impus morselor acest comportament, spune Jay, care a vazut această “inghesuială” pe plajă în şase din ultimii opt ani.

“Disparişia stratului de gheaţă duce la acest comportament, iar reducerea stratului de gheaţă este provocată de îngalzirea globală”, spune Jay.

Autoritatea Federală pentru Aviaţie le-a impus piloţilor care au rute prin zonă să nu zboare la o altitudine mai joasă de 600 de metri şi să menţină o distanţă de minimum 800 de metri faţă de plaje. Elicopterele, care pot provoca mult mai uşor panică, nu au voie să coboare sub 900 de metri şi trebuie să stea la cel putin 1,5 kilometri distanţă de colonia de morse.

Morsele sunt animale care nu obisnuiesc să stea vreme indelungată in grupuri mari, petrecandu-şi 80% din timp în apă.

Aglomerari similare s-au observat şi în Siberia.

sursa: ecomagazin.ro

Share