Vinurile moldovenești ajung în Rusia. Prin Abhazia!

Vinurile moldovenești ajung în Rusia. Prin Abhazia!

Republica Moldova a exportat în prima jumătate de an, în Georgia cca 6,1 mln de litri de vin, ceea ce constituie 10,85% din volumul total a exporturilor.
 Interlocutorii newsmaker.mddin Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare spun că vinificatorii moldoveni astfel ocolesc embargoul impus de Rusia, expediind vinul în Abhazia semi-recunoscută, de unde acestea sunt exportate în Rusia, scrie national.md.

Cel mai des în Abhazia exportă vinificatorii din sudul republicii. Acolo vinul moldovenesc este amestecat cu cel local şi vândut în Rusia.
În Abhazia se duc cele mai ieftine vinuri, din soiul isabela, care sunt interzise spre export în Uniunea Europeană din cauza pericolului pentru sănătate.
Despre schema folosită de vinificatorii moldoveni se ştie şi în guvernul rus . Această temă a fost discutată în cadrul întrevederii ministrului Vasile Bumacov cu adjunctul Rospotrebnadzor, Irina Braghina. Potrivit lui Bumacov aceasta este o consecinţă a embargoului şi deja nu e problema autorităţilor moldoveneşti.

Mihaela Rotari

Share