(Video) NASA anunță dezastrul. Dispare o calotă glaciară veche de peste zece mii de ani

(Video) NASA anunță dezastrul. Dispare o calotă glaciară veche de peste zece mii de ani

A fost o săptămână foarte proastă pentru peninsula Antarctica, o parte a continentului înghețat care se încălzește foarte repede, avertizează oamenii de știință de la NASA într-un nou raport.

Cu câteva zile în urmă, cercetătorii au anunțat că sunt câteva probleme cu calota Larsen C, un corp de gheață de mărimea Scoției care – mai nou – prezintă un rift uriaș de-a lungul ei. Specialiștii susțin că crevasele care se formează în fiecare zi prezintă ”un risc iminent” pentru stabilitatea acesteia.

Acum, oamenii de știință de la NASA dau și ei un verdict dur în ceea ce privește soarta calotei învecinate, Larsen B. Cu toate că marea sa parte s-a dezintegrat în 2002, calota încă mai dispune de destulă gheață. Potrivit NASA, această calotă are peste 11 milienii vechime, însă este aproape sigur că nu va mai rezista decât câțiva ani.

”Este foarte probabil să se dezintegreze complet până la finalul acestui deceniu”, a precizat agenția spațială nord-americană.

”În anii următori, gheața se va desprinde încet, iar apoi, la un moment dat, într-o vară foarte fierbinte, multă gheață se va topi, iar întreaga structură va ceda și se va sfărâma în mii de iceberguri”, a spus cercetătorul Ala Kgazendar, autorul studiului.

Sursa: greatnews.ro

Share