Uniunea Europeană încurajează continuarea reformelor din justiție

Uniunea Europeană încurajează continuarea reformelor din justiție

Viceministrul Justiției, Sabina Cerbu, a avut o întrevedere cu şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola. În cadrul discuțiilor, oficialii au abordat principalele aspecte ce ţin de reforma justiției, fiind trecute în revistă realizările şi schimbări pozitive care au avut loc în sistemul judiciar.

Viceministrul Justiției a menţionat că reformarea justiției este un proces complex și de durată, în care sunt implicate peste 20 de instituții. Potrivit Sabinei Cerbu, Ministerul Justiției elaborează politici în domeniu, coordonează și monitorizează implementarea tuturor acțiunilor prevăzute în Strategia de reformare a sectorului justiției. ”Este o misiune grea, dar împreună am reușit să obținem rezultate pozitive. Am adoptat un amplu pachet de legi anticorupție, care presupune reducerea imunităţii judecătorilor și sancțiuni mai aspre pentru fapte de corupţie, confiscarea averii extinse etc. Alte instrumente, precum testul de integritate pentru angajaţii organelor de drept, deja funcționează și sunt rezultate îmbucurătoare. Acum se lucrează intens asupra proiectelor de lege, care urmează a fi definitivate conform Matricei de politici pe care o avem”, a mai adăugat viceministrul Sabina Cerbu.

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, a apreciat înalt reformele demarate în sistemul judiciar și politicile promovate de Ministerul Justiției în vederea edificării unui stat de drept, fără corupție. Oficialul european s-a referit în mod special la acţiunile întreprinse pentru realizarea obiectivelor care se regăsesc în Strategia de reformare a sectorului justiției. ”Uniunea Europeană va susţine în continuare aspiraţiile pro-europene ale Republicii Moldova și va oferi sprijinul și asistența necesară pentru a duce reformele din justiție până la capăt. Este o reformă complexă, dar am remarcat că este comunicare între instituții. Calea este dificilă, nu negăm acest lucru, mai ales când cetățenii au o percepție negativă față de actul justiției. Este foarte greu să schimbi această părere”,  a conchis Pirkka Tapiola.

Printre alte subiecte abordate s-au regăsit şi aspecte legate de misiunea europeană de asistență pentru judecători, procurori și ofițeri ai Centrului Național Anticorupție, transferul de bune practici europene, reforma procuraturii, transparența decizională etc. În contextul discuțiilor, viceministrul Justiției a informat Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău că pentru asigurarea realizării obiectivelor specifice prevăzute în Planul de acţiuni pentru implementarea SRSJ, pe lângă Ministerul Justiției au fost create grupuri de lucru interinstituționale suplimentare. ”Aceste grupuri sunt responsabile de fortificarea mecanismului de verificare a declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate, declaraţiilor de interese, controlul respectării prevederilor legale în acest sens de către persoanele cu funcţie de demnitate publică, judecătorilor, procurorilor, funcţionarilor publici şi persoanelor cu funcţii de conducere, perfecționarea cadrului legislativ etc.”, a explicat Sabina Cerbu.

Sabina Cerbu şi Pirkka Tapiola au convenit să continue dialogul bilateral pe dimensiunea justiției pentru realizarea cu succes a proiectelor iniţiate pentru a asigura mai multă transparenţă actului de guvernare, a spori accesul cetățenilor la o justiție echitabilă, profesionistă, cu toleranță zero față de corupție, care va duce la creșterea încrederii în actul justiției.

Maria Roșca

Share