Unde pregătește NASA oamenii pentru viața pe Marte
Cine vrea să simtă viața ca pe Marte poate face o călătorie în aridul Kazakhstan. Stepele întinse și uscate i-au convins și pe cei de la NASA să asambleze acolo cosmodromul Baikonur. Locul a fost folosit și de Uniunea Sovietică când au lansat în spațiu prima rachetă cu Yuri Gagarin la bord, în 1961.
În cei aproape 60 de ani care au trecut, Baikonur a devenit un spațiu modern de lansare și are și un oraș în care locuiesc cei care lucrează la proiectele spațiale, relatează Newsweek.
Baikonur scrie din nou istoria. Pe 28 martie, o navă Soyuz a fost lansată de pe cosmodrom. În ea se aflau doi astronauți: americanul Scott Kelly și rusul Mikhail Kornienko. Misiunea lor: să vadă cum funcționează organismul uman într-o călătorie prelungită pe Planeta Roșie.
Au mers șase ore în jurul Pământului într-un timp care ar lega Bucureștiul de Vaslui cu trenul interregio, adică vreo șase ore și apoi au docat nava în Stația Spațială Internațional, la 200 de mile pe orbita Pământului.
După două zile, administratorul NASA Charles Bolden și consilierul pe știință a președintelui Obama l-au întâmpinat pe Kelly la Stația Spațială Internațională. Stația va fi casa lor pentru un an, într-un laborator orbital de mărimea unei case cu șase dormitoare. Și asta se numește “misiunea de un an”, ultima din seria proiectelor pentru Marte. Ambii astronauți numără în cariera lor în jur de 180 de zile petrecute în spațiu, în alte expediții. Nu sunt nici primii care au petrecut un an în afara Pământului. Între 1987 și 1995, patru cosmonauți ruși au stat în Mir space station, în perioade diferite.
Dar nimeni nu vrea să mai înscrie încă un record, ci pur și simplu să se facă cercetare. Provocările sunt multe: să le furnizezi cosmonauților mâncare bună, să reduci riscurile de radiații și să-i menții în formă. Iar o misiune adevărată pe Mart ear dura 30 de luni, mult mai mult decât au testat cercetătorii până acum.
Observațiile după primele șase luni în spațiu arată că oasele și mușchii scad, sistemul imunitar se dă peste cap, arterele se subțiază, vederea se strică. Ce se întâmplă după acest interval de timp, nimeni nu a testat.
Condițiile în spațiu s-au schimbat: nu mai există dormitorul comun, ci spații separate unde membrii echipajului să doarmă și birouri mai izolate, cu două locuri și ferestre mari unde aceștia au priveliști uimitoare.
Cei doi nu vor fi singuri în spațiu. Vor veni pe rând alți cosmonauți care vor sta cu ei între zece zile și șase luni.
Sursa: greatnews.ro