Cetățenii de pe ambele maluri ale râului Nistru au participat la Maratonul Internațional din Chișinău (foto)

Cetățenii de pe ambele maluri ale râului Nistru au participat la Maratonul Internațional din Chișinău (foto)

Peste o sută de copii și veterani ai sportului din dreapta și stânga râului Nistru au participat pentru prima oară la Maratonul Internațional din Chișinău. Aceștia practică sportul în săli modernizate cu sprijinul Uniunii Europene, în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

Astfel, lume din localitățile Blijnii Hutor, Parcani și Grigoriopol (stânga Nistrului), precum și Vadul Rașcov, Șerpeni, Chircăiești, Tănătari, Cârnățeni, Criuleni și Varnița, de pe malul drept, a venit la Chișinău să-și testeze performanțele la Maraton – cel mai popular eveniment sportiv al anului. Participarea a fost posibilă datorită sprijinului oferit de Uniunea Europeană.

„Mă bucur să văd acest eveniment sportiv captivant, în cadrul căruia, UE sprijină participarea copiilor din stânga Nistrului, prin proiectul de consolidare a încrederii. Cu acest tip de inițiative, UE ajută locuitorii ambelor maluri ale Nistrului să se apropie și mai mult”, a menționat ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko.

„Participarea locuitorilor de pe malul drept și stâng al Nistrului la Maraton transformă acest eveniment într-un pod de încredere între oamenii care locuiesc pe ambele maluri”, a subliniat Dafina Gercheva, Coordonatoare Rezidentă ONU și Reprezentantă Permanentă PNUD.

Din numărul total de copii, peste 80, cu vârsta cuprinsă între 8 și 12 ani, au participat la cursa Fun Run, de 1,5 km distanță.

Una din participante, Valeria Pleșca, din Parcani (stânga Nistrului), a venit la competiție împreună cu antrenorul său și cu alți nouă copii. „Eu practic sportul de când m-am înscris la școală.  Atletica ușoară și tenisul de masă sunt preferatele mele. E prima dată când particip la o competiție atât de mare. Mă bucur că am avut ocazia să îmi încerc forțele”, spune eleva.

Alți 14 copii și veterani au participat la cursele profesioniste, de 5, 10 sau 21 km.

Nicolae Ciumac, unul dintre veteranii care au participat la competiție, este campion paralimpic la Olimpiada din Atlanta, 1996, la care a obținut bronzul. La Maratonul de la Chișinăul sportivul, care este antrenor la o școală de sport din stânga Nistrului,  a  luat o medalie la cursa de 10 km. „Am venit la această competiție cu un grup de 10 copii pe care îi antrenez de câțiva ani. Astfel de competiții sunt foarte binevenite deoarece sporesc interesul oamenilor pentru sport și promovează modul sănătos de viață”, a spus antrenorul.

Un alt participant, medaliat la cursa de 10 km, Sergiu Vârlan, elev în clasa a VII-a la gimnaziul din satul Șerpeni, Anenii Noi, afirmă că în satul său de baștină sportul este practicat de foarte multă lume. „Avem secții de fotbal, voleibol, practicăm atletica ușoară. Eu cred că numărul celor care fac sport va crește și mai mult după ce va fi dat în exploatare complexul sportiv care este în prezent renovat cu suportul europenilor”, a afirmat elevul.

La cursa de 21 de km au participat Alexandru Căliman din satul Varnița, raionul Anenii Noi, precum și veterani ai sportului Arcadii Bodac și Victor Cerneavschii din orașul Grigoriopol, stânga Nistrului.

Din cele 80 de proiecte de infrastructură de pe ambele maluri ale râului Nistru, renovate prin intermediul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, 13 sunt cu profil sportiv. Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea liderilor locali, reprezentanților mediului de afaceri și societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și îmbunătățirii infrastructurii sociale.

sursa: undp.org

37416612142_6c0fde73cf_z

37416612552_d5fcef8e19_z

37416613422_35b6226682_z

37447430281_2cdf7e4acd_z

Mihaela Rotari

Share