Totalurile Campionatului Moldovei la fotbal

Totalurile Campionatului Moldovei la fotbal

Ediția 2022/23 a Campionatului Moldovei la fotbal, Super Liga a fost organizată în premieră după un format nou. Cele 24 de runde, împărțite în două faze, au adus cu sine momente remarcabile, oferind fanilor un spectacol memorabil.

* La competiție au participat 8 echipe: Sheriff Tiraspol, Petrocub Hîncești, Zimbru Chișinău, Milsami Orhei, Sfîntul Gheorghe Suruceni, CSF Bălți, Dacia Buiucani Chișinău și Dinamo Auto Tiraspol.

* În cele 86 de meciuri au fost marcate 183 de goluri (gazdele – 99, oaspeţii – 84), în medie – 2,1 goluri pe meci.

* Gazdele au câştigat 35 de partide, oaspeții – 27, iar alte 24 de meciuri s-au terminat nedecis.

* Cele mai multe goluri într-un meci (7) au fost marcate în jocul Zimbru – Dacia Buiucani 3-4 (etapa 5 din prima parte a campionatului)

* În 24 de etape arbitrii au dictat 23 de penalty-uri, dintre care 17 au fost transformate în gol.

* În total arbitrii au sancţionat jucătorii și antrenorii cu 387 de cartonaşe galbene, 4,5 cartonașe galbene per meci.

* În aceaste 24 de etape au fost arătate 10 cartonaşe roșii, dintre care 5 pentru Milsami.

* Alexandru Dedov (Zimbru) și Rasheed Akanbi (Sheriff) au terminat pe primele două locuri în clasamentul golgheterilor, cu câte 8 reușite. Urmează Marius Iosipoi (Petrocub), cu 7 goluri, Radu Gînsari (Milsami), cu 6 goluri. Vladimir Ambros, Victor Bogaciuc (ambii, Petrocub) și Ibrahim Jibril (ex-Sfîntul Gheorghe) au înscris câte 5 goluri.

* Cele 86 de meciuri din cele 24 de etape au fost urmărite din tribune de 73.529 de spectatori, cu o medie de aproximativ 3.064 de spectatori pe etapă și 855 per meci.

* Datorită victoriei din campionat, Sheriff va reprezenta țara noastră în Liga Campionilor. Petrocub, Zimbru și Milsami vor juca în Europa Conference League.

* Dacia Buiucani Chișinău și-a păstrat locul în Super Ligă, după ce a câștigat faza a doua în Liga 1. În timp ce Dinamo Auto a retrogradat, chiar dacă s-a impus în meciul final de accedere în prima ligă valorică. Tiraspolenii nu au reușit să obțină Licență Națională la procesul de Licențiere.

* FC Spartanii Selemet a promovat în premieră în elita fotbalului moldovenesc.

Share