TOP evenimente ale anului fotbalistic 2019. FMF evidențiază!

TOP evenimente ale anului fotbalistic 2019. FMF evidențiază!

Federația Moldovenească de Fotbal (FMF), în cadrul unui material de totalizare, a prezentat cele mai importante evenimente din anul fotbalistic 2019, informează OFICIAL. 

Alegerea noului președinte al Federației Moldovenești de Fotbal

Mesajul lui Pavel Cebanu către comunitatea fotbalistică, în care el a anunțat despre retragerea din funcția de președinte FMF după 22 de ani. Exact peste o lună Forul fotbalistic avea deja un conducător nou, în persoana domnului Leonid Oleinicenco, fost director executiv FMF.

Strategia de dezvoltare a fotbalului 2020/24. Campania „Fotbal în școli”

FMF a elaborat Strategia de dezvoltare 2020/24, cu deviza ”Accentul pe copii”. Federația a elaborat un program de dezvoltare a fotbalului de copii și juniori, care include 4 etape de dezvoltare: grădinițe, lecții de fotbal în școli, clase specializate de fotbal și academii de fotbal. Primele 2 au fost deja implementate. Consiliul Național pentru Curriculum din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a aprobat, pe 12 noiembrie, introducerea orelor de fotbal în școli, cu denumirea ”Educația fizică prin fotbal”. Proiectul a fost înaintat de FMF și prevede 2 ore (lecții) de fotbal pe săptămână, în cadrul lecțiilor de educație fizică, pentru clasele primare (clasele 1-4).

Televizarea meciurilor Diviziei Naționale și a Cupei Moldovei Orange

FMF, în colaborare cu compania InStat, a organizat televizarea tuturor meciurilor din Divizia Națională, ediția 2019, și Cupa Moldovei Orange, ediția 2018-19, pe saitul și canalele FMF, inclusiv parteneri media.

Campania „Susține Echipa Țării!”

În ajunul meciurilor de acasă ale Naționalei Moldovei, cu Turcia, Albania și Islanda, în cadrul preliminariilor EURO 2020, FMF a lansat campania “Susține Echipa Țării!”.

Numirea lui Engin Firat în calitate de selecționer și meciul Franța – Moldova

Antrenorul german de origine turcă, Engin Firat, a fost numit selecționer al Moldovei cu 17 zile înainte de meciul cu Franța de pe Stade de France. După eșecurile din ultima perioadă ale Naționalei noastre, inclusiv înfrângerea rușinoasă din Andorra, microbiștii erau pesimiști înainte de confruntarea cu campioana mondială. Firat a lucrat cu jucătorii la capitolul „pregătire psihologică”, a făcut mai multe schimbări în componența echipei noastre și a fost la 11 minute de furnizarea unei mari surprize.

Acord istoric între Federațiile de Fotbal ale Moldovei și României

Federația Moldovenească de Fotbal a semnat, pe 6 august, un acord de parteneriat cu Federația Română de Fotbal, care va transforma calitativ colaborarea dintre cele două foruri de profil.
Una dintre activitățile comune imediate a fost invitarea observatorilor de arbitri români la meciurile din Divizia Națională, pentru a asigura acordarea imparțială a calificativelor de evaluare a arbitrajului.

Moldova – Țara Galilor 2-1, la tineret

Naționala de tineret a Moldovei a obținut o victorie frumoasă în meciul de calificare pentru EURO 2021, cu mult mai bine cotata echipă a Țării Galilor. Deși au fost conduși din min. 24, elevii lui Serghei Cleșcenco au dat dovadă de caracter, reușind să întoarcă rezultatul și să obțină trei puncte importante, evoluînd ultimele 36 de minute în inferioritate numerică.

Moldova – Azerbaidjan 3-1, la fotbal feminin

Naționala feminină a obținut, la rândul său, un succes frumos într-o partidă de calificare pentru EURO 2021. MVP-ul meciului a devenit goalkeeperul Natalia Munteanu, care a reușit o „dublă”. De notat și faptul că echipa noastră a terminat meciul în 9 oameni, după eliminarea din teren a Dumitriței Prisăcari și Irinei Topal.

Naționala de futsal, calificată în etapa a doua preliminară pentru CM 2020

Echipa antrenată de Vladimir Vusatîi a obținut trei victorii, 8-4 cu Țara Galilor, 13-3 cu Irlanda de Nord și 2-1 cu Finlanda, calificându-se în etapa a doua preliminară a calificărilor pentru Campionatul Mondial 2020.

Naționala feminină U-15, câștigătoarea turneului internațional din Singapore

Echipa antrenată de Glad Bugariu a obținut trei victorii, 5-0 cu Cambodgia, 5-0 cu Guam și 3-0 cu Singapore, devenind câștigătoarea turneului internațional din Singapore.

Calificarea echipei Sheriff U-19 în primăvara europeană

În premieră pentru fotbalul moldovenesc, Sheriff U-19 va juca în play-off-ul Ligii Campionilor pentru tineret, Youth League. În primele două etape ale competiției, echipa antrenată de Shota Makharadze a eliminat formațiile Shkëndija Albania și Sogndal Norvegia.

Doina Secrieru

Share