Ţii cură de mult timp, dar nu slăbeşti deloc? Iată explicaţia unui reputat medic nutriţionist

Ţii cură de mult timp, dar nu slăbeşti deloc? Iată explicaţia unui reputat medic nutriţionist

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic a explicat într-un mesaj publicat pe o reţea de socializare ce se întâmplă, de fapt, „când slăbitul nu mai ţine de voinţă”.

Dr. Mihaela Bilic a explicat ce se întâmplă în organismul unei persoane care, în ciuda dietelor drastice, nu reuşeşte să piardă nici măcar un kilogram din greutate.

„Până în anii ’90 se credea despre ţesutul adipos să e grăsime şi atât. Kilogramele în plus erau văzute ca o lipsă de atenţie/voinţă, iar îndepărtarea lor era obiectivul fiecărei diete. Se slăbeşte cu dietă, nu e niciun secret aici. Ce te faci, însă, când vrei s-o ţii şi nu poţi? Pentru că organismul tău se opune, ţipă de foame, protestează”, a scris medicul pe contul său de Facebook.

„Celula adipoasă secretă hormoni, decia joaca de-a slăbitul dă peste cap echilibrul endocrin, de la tiroidă la insulină. Celula grasă secretă estrogen, un hormon sexual feminin care stimulează îngrăşarea. Cum? Scăzând arderile metabolice şi activitatea tiroidei. Ca urmare, kilogranele în plus duc la o hipotiroidie subclinică. Grăsimea este rezistentă la acţiunea insulinei, hormonul responsabil de menţinerea glicemie. Când există grăsime pe abdomen, insulina devine ineficientă, pancreasul are impresia că e nevoie de mai multă insulină în sânge şi secretă suplimentar. Se ajunge astfel la hiperinsulinims, adică un exces de insulină în sânge, care nu face altceva decât să favorizeze şi mai tare transformarea caloriilor în grăsime de depozit”, a adăugat aceasta.

Ce se întâmplă, însă, odată cu înaintarea în vârstă şi cu acumularea de greutate?

„O enzimă numită aromatază se secretă în cantităţi din ce în ce mai mari, determinând conversia testosteronului în estrogen. Aromataza este vinovata îngrăşării şi la bărbaţi şi la femeile la menopauză. Şi relaţia inversă e valabilă; când slăbim foarte mult scade nivelul de estrogen şi pot apărea dereglări grave ale ciclului menstrual. Estrogenii şi insulina joacă un rol păgubos în cazul persoanelor cu exces ponderal; cu cât ai mai multă grăsime, cu atât metabolismul tău e mai lent şi te îngraşi din orice. Şi da, slăbitul e ineficient şi necesită eforturi mari. E dincolo de voinţă, doar perseverenţa pe termen lung dă rezultate, deci nu vă pierdeţi răbdarea: dieta va funcţiona, dar greu”, a precizat în final medicul Mihaela Bilic.

Sursa: realitatea.net

Share