Studiu: Mamele de băieţi trăiesc mai puţin decât mamele de fete

Studiu: Mamele de băieţi trăiesc mai puţin decât mamele de fete

Impactul social şi cultural pe care îl înfruntă femeile care nasc băieţi le-ar putea scurta viaţa, arată un studiu efectuat recent în Finlanda.

Studiul publicat recent în revista de specialitate Biology Letters şi citat de LiveScience arată că diferenţele culturale şi impactul social diferite de la fiice la fiii pot afecta speranţa de viaţă a femeii care le-a dat naştere.

Unul dintre coordonatorii studiului, Samuli Helle, un ecologist adept al evoluţionismului care practică la Universitatea din Turku (Finlanda) a recunoscut faptul că „beneficiile” aduse unui părinte de fiică sau de fiul lui diferă de la ţară la ţară, de la cultură la cultură. În timp ce în unele ţări, precum China, a naşte un băiat este dezavantajos comparativ cu naşterea unei fete, în altele fenomenul este inversat.

Insa Helle şi echipa sa au decis să lase deoparte diferenţele între populaţii şi să se uite la cifre. Cercetătorii finlandezi au analizat statisticile păstrate de Biserica Luterană care conţineau date despre 11.000 de femei care au trăit pe parcursul ultimelor trei secole.

Oamenii de ştiinţă din Finlanda au constatat că speranţa de viaţă a mamei scade proporţional cu cât creşte numărul de copii băieţi pe care îi naşte. Constatarea nu se modifică, pe parcursul celor trei secole analizate, şi nici în funcţie de statutul mamei sau de situaţia financiară a familiei din care face parte.

În opinia lui Grazyna Jasienska, antropolog la Universitatea Jagiellonian din Polonia, scăderea speranţei de viaţă la mamele care au băieţi este asociată, mai degrabă, cu normele sociale care reglementează vieţile fiilor, dar şi cu pericolele la care sunt aceştia expuşi, în ciuda faptului de a fi consideraţi sexul puternic.

Sursa: lyla.ro

 

Share