STUDIU: Fructul care ajută la scăderea colesterolului

STUDIU: Fructul care ajută la scăderea colesterolului

O dietă sănătoasă care include un fruct de avocado pe zi ar putea scădea așa-numitul colesterol rău în cazul persoanelor supraponderale sau obeze, arată un nou studiu citat de Reuters.

Penny Kris-Etherton, preşedinte al Comitetului pentru Nutriţie al American Heart Association şi expert în nutriţie la Pennsylvania State University, și colegii săi, au ajuns la concluzia că adăugarea unui avocado în fiecare zi în alimentație ajută la scăderea colesterolului rău, de tip LDL (lipoproteine cu densitate scăzută).

„Oamenii nu trebuie doar să adauge un avocado dietei, ci ar fi foarte bine să adauge un astfel de fruct unui regim alimentar sănătos”, a declarat Penny Kris-Etherton.

Studiul a fost publicat în jurnalul științific Journal of the American Heart Association.

În Statele Unite ale Americii, un procent îngrijorător de oameni se confruntă cu obezitate și cu supraponderabilitate, iar acest studiu vine ca un ajutor pentru cei care vor să își schimbe modul de viață și să evite problemele cardiovasculare, atacurile cerebrale și diabetul care vin odată cu schimbarea de greutate.

Specialiștii recomandă că doar 5 sau 6% din calorii ar trebui să vină din surse de acizi graşi saturaţi, care se găsesc în alimente precum untul, brânza şi carnea grasă, iar în loc de grăsimi saturate, oamenii ar trebui să consume alimente bogate în acizi graşi mononesaturaţi şi polinesaturaţi, precum avocado, migdale și nuci.

Fructele de avocado sunt o altă sursă de acizi graşi mononesaturaţi, dar conţin şi alţi compuşi benefici, cum ar fi vitaminele, mineralele şi fibrele, potrivit studiului citat de Reuters.

Iată doar câteva dintre elemetele care se găsesc în 100 de grame de fruct:
• Vitamina K: 26% din necesarul zilnic;
• Acidul folic: 20% din necesarul zilnic;
• Vitamina C: 17% din necesarul zilnic;
• Potasiu: 14% din necesarul zilnic;
• Vitamina B5: 14% din necesarul zilnic;
• Vitamina B6: 13% din necesarul zilnic;
• Vitamina E: 10% din necesarul zilnic.

În plus, 100 de grame de fruct au 160 de calorii, două grame de proteine şi 15 grame de grăsimi sănătoase. Deşi în cele 100 de grame de avocado există 9 grame de carbohidraţi, 7 dintre acestea sunt fibre, ceea ce înseamnă că, în fapt, există doar două grame de carbohidraţi, aspect esenţial pentru cei care ţin diete sărace în zaharuri.

Savanții au studiat 45 de persoane supraponderale sau obeze, fără probleme de sănătate, cu vârste între 21 și 70 de ani, care au urmat trei diete pentru a reduce nivelul colesterolului. Cei care au urmat o dietă cu un conținut moderat în grăsimi și au consumat și un avocado pe zi au înregistrat o schimbare importantă în ceea ce privește nivelul colesterolului LDL, spre deosebire de cei care au avut o dietă cu un conținut mediu de grăsimi.

„O dietă sănătoasă funcționează”

Kris-Etherton a mai spus că studiul mai arată că dietele sănătoase pentru inimă pot scădea colesterolul LDL cu sau fără fructe de avocado.

„O dietă sănătoasă funcționează, însă există niște beneficii adiționale rezultate din includerea fructului de avocado”, a spus ea.

Kate Patton, dietetician în cardiologia preventivă la Clinica Cleveland din Ohio, a spus că fructele de avocado le-ar fi dat un avantaj persoanelor în dieta cărora a fost inclus. „Practic, fibrele te ajută să te simți plin mai mult timp și să digeri mult mai încet”, a spus Patton, care nu a fost implicată în studiu. Ea a adăugat că, din acest motiv, fructul de avocado i-ar putea împiedica pe oameni să mănânce alte alimente pe parcursul unei zile.

Kris-Etherton a spus că este posibil ca oamenii să aibă beneficii și datorită altor fructe sau legume cu proprietăți similare fructului de avocado.

greatnews.ro

Share