Statul va achita 7500 euro pentru condițiile proaste de detenție din Penitenciarul nr.13

Statul va achita 7500 euro pentru condițiile proaste de detenție din Penitenciarul nr.13

Recent, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a luat act de acordul amiabil, prin care Guvernul Republicii Moldova se obligă să achite 7500 euro, pentru condițiile proaste de detenție din Penitenciarul nr.13. Despre aceasta anunță Asociația Promo-LEX.

Lilia Conev, s-a plâns în fața Înaltei Curți de la Strasbourg privind condițiile de detenție, dar și neacordarea asistenței medicale corespunzătoare, în baza art. 3 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului.

“Dna Conev este la moment deținută în Penitenciarul nr. 7, Rusca. În rezultatul maladiilor cardiace pe care le suferă, acesteia i-a fost atribuit gradul 1 de invaliditate. Starea sa de sănătate s-a agravat în perioada de detenție. Cel mai important este faptul că sistemul penitenciar în continuare nu îi asigură asistență medical suficientă și calificată”, a menționat Vadim Vieru, avocat.

Un caz similar este cauza Grecu c. Republica Moldova, unde reclamanta a primit 10 000 pentru invocarea acelorași încălcări.

Amintim că Federația Internațională pentru Drepturile Omului, cu sprijinul Asociației Promo-LEX a lansat anul trecut RAPORTUL: Tortura și relele tratamente în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană: Probleme asumate și responsabilități eludate, privind condițiile detenție din instituțiile penitenciare de pe ambele maluri ale Nistrului.

În fața Curții Europene a Drepturilor Omului reclamanta a fost  reprezentată de către avocații Asociației Promo-LEX.

Mihaela Rotari

Sursa foto: adventist.md

 

Share