Sportivii moldoveni învingători la Jocurile Olimpice și Paralimpice din acest an vor fi premiați de Guvern

Sportivii moldoveni învingători la Jocurile Olimpice și Paralimpice din acest an vor fi premiați de Guvern

Cabinetul de miniștri a aprobat cuantumul premiilor ce vor fi acordate sportivilor care vor obține performanțe la Jocurile Olimpice de vară, ediția a XXXII-a și la Jocurile Paralimpice ediția a XVI-a ce vor avea loc în acest an în Japonia, la Tokyo.

Potrivit proiectului, sportivii de performanță care vor obține medalia de aur vor fi premiați cu 3 milioane de lei, pentru medalia de argint – 2,6 milioane de lei și pentru medalia de bronz – 2 milioane de lei. Totodată, sportivii ce se vor clasa pe locurile IV și V vor obține un premiu bănesc de 6 sute de mii de lei, pentru locul VI – 4 sute de mii de lei, pentru locul VII – 3 sute de mii de lei și pentru locul VIII – 2 sute de mii de lei.

„Trebuie să stimulăm inclusiv financiar sportivii care fac parte din lotul național pentru Jocurile Olimpice din anul curent de la Tokyo. Sper că acesta va fi un imbold puternic pentru reprezentanții sportului nostru național. Ne-am bucura mult să avem conaționalii noștri pe podiumul de onoare al câștigătorilor la probele olimpice”, a menționat prim-ministrul în exercițiu, Aureliu Ciocoi.

De asemenea, proiectul prevede acordarea premiilor pentru antrenori, personalul asistent, medicilor și maseurilor. Acoperirea cheltuielilor se propune a fi efectuată din Fondul de Rezervă al Guvernului.

Republica Moldova are până acum 12 sportivi calificați la Jocurile Olimpice de la Tokyo, iar la probele Paralimpice se preconizează să fie calificați 7 sportivi.

Jocurile Olimpice urmau să aibă loc în anul 2020, însă din cauza pandemiei Covid-19, Comitetul Internațional Olimpic a decis amânarea acestora pentru vara anului 2021.

Cristina Pendea

Share