Sportiv moldovean – candidat la Trofeul Piotr Nurowski. Ar putea obține 12 mii euro!

Sportiv moldovean – candidat la Trofeul Piotr Nurowski. Ar putea obține 12 mii euro!

În august 2014 a fost anunțată lansarea aplicațiilor pentru cea de-a patra ediție a Trofeului Piotr Nurowski. Candidatul înaintat de către Comitetul Național Olimpic și Sportiv al Republicii Moldova a fost nimeni altul decât cel mai tânăr Campion Olimpic Serghei Tarnovschi, cel care a reînviat speranța pentru Aur Olimpic după 22 de ani.

În urma celor 45 de candidați, fiecare reprezentând un singur stat din Europa, a avut loc procedura de vot, prin care fiecare CNO a selectat lista celor mai buni 5 sportivi. Astfel, la 16 octombrie a fost anunțată lista celor 5 finaliști. Printre cei mai buni tineri sportivi europeni a fost inclus și canoistul moldovean Serghei TARNOVSCHI – medaliat cu AUR la Jocurile Olimpice de Tineret, desfășurate între 18 și 28 august 2014, la Nanjing, China.

Cei 5 finaliști, candidați pentru Trofeul Piotr Nurowski 2014: Giarnni REGINI MORAN gimnastică artistică(Marea Britanie), Liliana SZILAGYI înot (Ungaria), Simone SABBIONI înot (Italia), Serghei TARNOVSCHI kayak-canoe (Moldova) și Adelina SOTNIKOVA patinaj artistic (Rusia).

Creat în 2010, premiul a fost creat cu scopul de a comemora marele om al Olimpismului Piotr Nurowski, prin exemplul și memoria sa, de a încuraja tinerii sportivi ce doresc să urmeze o carieră în sportul de performanță, precum și de a inspira viitoarele generații să adopte un stil de viață sănătos bazat pe valori și principii Olimpice. Fiecare Comitet Olimpic European a fost invitat să transmită CV-ul unui candidat, ce trebuia să întrunească următoarele condiții: să fie cetățean a unei țări europene cu vârsta până la 19 ani și să fie recomandat de către CNO pentru realizări olimpice deosebite.

Marea Finală și decernarea trofeului va avea loc în timpul celei de-a 43-a Adunare Generală a Comitetelor Olimpice Europene de la Baku, între 21 și 22 noiembrie 2014. Toți cei 5 nominalizați vor fi invitați la eveniment.
Pe lângă trofeul propriu-zis, premiul mare presupune oferirea unei burse de pregătire în sumă € 12.000. Anterior, premiul Piotr Nurowski a fost oferit înotătoarei lituaniene Ruta Meilutyte în 2012 and 2013 și ciclistului polonez Tobiasz Lis în 2011.

Mihaela Rotaru

Share