Simulare periculoasă: Accident feroviar soldat cu 50 de victime

Simulare periculoasă: Accident feroviar soldat cu 50 de victime

Peste 235 de salvatori şi pompieri din Republica Moldova şi România au participat în cele mai de amploare aplicaţii în domeniul serviciilor de urgenţă, în apropiere de localitatea Zagarancea, raionul Ungheni. Acțiunea a avut loc pe 25 octombrie, în cadrul exerciţiului comun de teren „Prut 2014”.

Exerciţiul face parte din activităţile asumate în calendarul proiectului strategic şi are scopul de a verifica viabilitatea planului de intervenţie comună şi a procedurilor asociate, precum şi de a antrena personalul din serviciile operative de comandă şi intervenţie ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie din România şi Serviciului Salvatori şi Pompieri din Republica Moldova, dar şi a Ministerului Sănătăţii de pe ambele maluri ale Prutului.

Conform scenariului, în apropiere de localitatea Zagarancea s-a produs un accident feroviar, iar un vagon a deraiat şi s-a inversat peste două autoturisme. În consecinţă, 10 persoane au decedat iar alte 40 sunt traumate. În urma accidentului s-a produs un incendiu iar victimele au rămas încarcerate între fiare. Pentru intervenţie au fost solicitate serviciile de urgenţă. În vederea recuperării victimelor şi acordării primului ajutor calificat, în zona de risc a intrat serviciul SMURD. Persoanele au fost extrase din focar, stabilizate şi predate serviciilor medicale de urgenţă, pentru tratament. Pompierii au efectuat lucrări de localizare şi lichidare a incendiului, iar salvatorii au demarat acţiuni de descarcerare a autoturismelor strivite de vagon. Două victime în stare gravă au fost transportate cu elicopterul SMURD la spitalul municipal Bălţi. În apropiere, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă al României a desfăşurat un spital mobil de câmp, pentru îngrijirea sinistraţilor.

În aplicaţii au participat echipaje terestre şi aeriene comune, care au avut menirea de a acorda ajutor calificat în timp restrâns.

Totodată, în mai multe activităţi a fost implicat Inspectoratul General al Poliţiei, Serviciul Vamal, Poliţia de Frontieră, Ministerul Transportului și Ministerul Sănătăţii din Republica Moldova.

Serviciul Protecției Civile și Situaţiilor Excepţionale al MAI reaminteşte că în perioada 22-27 octombrie 2014, în Republica Moldova şi România se desfăşoară exerciţiul transfrontalier ”Prut 2014”.

Începând cu data de 22 octombrie, în cadrul Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI a avut loc exerciţiul de stat major cu implicarea responsabililor în situaţii de urgenţă din ambele țări. Aplicaţiile urmează să aibă continuitate la Iaşi, România, începând cu 26 octombrie, unde vor fi simulate mai multe situaţii de risc pe o autostradă. Totul are loc în contextul lansării din martie 2015 a proiectului SMURD transfrontalier.

Mihaela Rotari

Share