Siguranța în mediul online, discutată la Chișinău

Siguranța în mediul online, discutată la Chișinău

Siguranța în mediul online, respectarea drepturilor omului și guvernanța internetului au fost discutate astăzi, 29 mai 2015, în cadrul atelierului de lucru ”Pre-EuroDiG 2015”, organizat, la Chișinău, de către Oficiul Consiliului Europei în Republica Moldova și Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor.  

”Internetul este o resursă care nu cunoaște frontiere, nu se limitează la hotarele geografice sau politice. În forma sa curentă, internetul se structurează în câteva diviziuni: infrastructura, care cuprinde reţelele și dispozitive utilizate; regulamente şi acte normative ce vizează sisteme informaţionale, transferul şi procesarea datelor; conținutul digital. Pentru a asigura dezvoltarea coerentă și continuă a internetului, fiecare stat, inclusiv Republica Moldova trebuie să aibă o politică bine coordonată, ce vizează toate diviziunile menționate. MTIC, în activitatea sa, se ghidează de principiile Europene, propunându-și să dezvolte posiblitățile de accesare online a serviciilor instituțiilor publice, astfel încât fiecare cetățean să simtă adevărata valoare și utilitate a internetului” a specificat Vitalie Tarlev, viceministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor.

Prezent la eveniment, Jose – Luis Herrero, șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău a subliniat că ”internetul este o resursă care se dezvoltă foarte rapid. Ceva timp în urmă, nimeni nu credea că internetul va atinge nivelul de astăzi, aceasta, însă, este doar începutul, el continuă să se dezvolte, iar odată cu el și pericolele online. Din acest motiv, trebuie să asigurăm securitatea utilizării internetului întrucât pericolele virtuale ne influențează direct viața reală”.

În același context, în cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte ce țin de definirea termenului de guvernanța internetului, identificarea actorilor implicați în acest proces precum și rolul Republicii Moldova în cadrul Coaliției privind Libertatea în Spațiul Virtual. Evenimentul s-a finalizat cu analiza succintă a ghidului elaborat de Consiliul Europei privind drepturilor omului pentru utilizatorii de internet.

Atelierul de lucru desfășurat ieri a fost un eveniment premergător conferinței internaționale a Dialogului Pan-European privind Guvernanța Internetului (EuroDig), care se va desfășura pe 4 și 5 iunie la Sofia, Bulgaria. Sumarul discuțiilor ședinței de astăzi urmează a fi coagulate și prezentate sub forma unui raport, pentru a fi promovate și abordate în cadrul discuțiilor forumului internațional.

Doina Secrieru

Share