Șeful IGP a dispus luarea unor măsuri suplimentare pentru un început de an şcolar

Șeful IGP a dispus luarea unor măsuri suplimentare pentru un început de an şcolar

Continuînd tradiţia ultimilor ani, de 1 septembrie, angajaţii Inspectoratului General al Poliţiei vor desfăşura activităţi cu caracter educativ-preventiv dedicate prioritar micilor pietoni care pentru prima dată vor păşi pragurile instituţiilor de învăţămînt din ţară, informează IGP.

Şeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari, a dispus luarea unor măsuri suplimentare pentru un început de an şcolar în siguranţă. În acest sens, joi, 1 septembrie, peste 2000 de poliţişti vor fi alături de elevi, părinţi şi cadre didactice, cu ocazia începerii unui nou an de învăţământ.

Echipaje mixte de polițiști de la securitate publică și de la Inspectoratul Național de Patrulare vor fi prezente, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor.

Conducăorii auto sunt atenționați să atraga o atenție deosebită la trecerile de pietoni, în special, în preajma instituțiilor de învățămînt, să acorde prioritate micilor pietoni și să respecte regulile de circulație.

Pentru prevenirea implicării copiilor în accidente de circulaţie, Poliţia recomandă părinţilor să-i înveţe pe cei mici:

-Să circule numai pe trotuare;

-Să nu staţioneze pe bordura trotuarelor deoarece se pot dezechilibra şi cădea în faţa maşinilor;

-Să nu traverseze drumurile publice prin alte locuri decât prin cele special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje rutiere şi numai după ce s-au asigurat temeinic, iar la trecerile semaforizate, numai la semnalul luminos de culoare verde;

-Să nu se angajeze în traversarea căilor rutiere în fugă, prin faţa sau spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii;

-Acolo unde nu există amenajate trotuare sau poteci laterale, să se deplaseze numai pe partea stângă a drumurilor şi cât mai aproape de marginea acestora, dar nu în grup, ci în şir unul după altul.

Polițiștii au și cîteva recomandări pentru părinți:

-Supravegheaţi în permanenţă modul în care micii pietoni respectă regulile de deplasare pe drumul public;

-Alegeţi locurile de joacă în spaţii adecvate, departe de arterele rutiere intens circulate;

-Amintiţi-le mereu regulile de circulaţie şi importanţa respectării acestora, prin oferirea unor exemple de bună conduită în trafic.

Doina Secrieru

Share