Ședinţa ordinară a Consiliului Consultativ, la Biroul vamal Chișinău

Ședinţa ordinară a Consiliului Consultativ, la Biroul vamal Chișinău

Consiliul Consultativ al Serviciului Vamal este conceput ca un mecanism de consolidare a transparenţei în activitatea vamală şi este menit să contribuie la sporirea nivelului de informare în rândul societăţii civile cu privire la politicile promovate de către organul vamal, precum şi familiarizarea mediului de afaceri cu schimbările preconizate în legislaţie, informează Serviciul Vamal.

În acest sens, la data de 16 decembrie 2015, în incinta Biroului vamal Chișinău a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului Consultativ, cu participarea agenţilor economici, brokerilor vamali și a specialiştilor în domeniul vămuirii.

Şedinţa a fost prezidată de către șeful Biroului vamal Chișinău care a salutat prezenţa participanţilor şi a accentuat importanţa menţinerii unui dialog constructiv între organele vamale şi reprezentanţii mediului de afaceri.

În cadrul întrunirii, conform agendei, au fost discutate subiecte ce vizează procedura de certificare a originii mărfurilor, aspecte ale tratamentului tarifar favorabil şi supravegherea vamală, procedura de declarare electronică la importul şi exportul mărfurilor etc.

De asemenea, șeful adjunct al Biroului a informat participanții la ședință despre creșterea ponderii declaraţiilor vamale electronice, înregistrîndu-se un procent de aproximativ 63,55% în luna noiembrie a anului current și despre repartizarea declaraţiilor vamale pe culoarele de selectivitate, care în perioada 01 iunie -15 decembrie 2015 s-a realizat astfel: culoar de vămuire roşu: 10,50%, galben: 13,32%, verde: 76,17%.

Ulterior, reprezentantul EUBAM, Miroslav Novacek, s-a expus asupra procedurilor simplificate şi implicarea EUBAM în domeniul implimentării acestora, iar reprezentanţii mediului de afaceri au adresat diverse întrebări cu referire la subiectele abordate.

În vederea aprecierii activităţii fructuoase şi colaborării eficiente cu reperezentanţii mediului de afaceri au fost nominalizaţi agenţii economici cu cele mai eficiente rezultate în activitatea pe care o desfăşoară, fiind decernaţi cu diplome şi cupe.

În încheierea şedinţei, Şeful Biroului vamal Chișinău a mulţumit celor prezenţi pentru receptivitate, a remarcat interesul sporit al societății civile faţă de iniţiativele demarate de către Serviciul Vamal și a subliniat necesitatea organizării în continuare a întrunirilor de acest fel.

Mihaela Rotari

Share