Șapte sporturi figurează în programul Jocurilor Olimpice 2022 din Beijing. Care sunt acestea

Șapte sporturi figurează în programul Jocurilor Olimpice 2022 din Beijing. Care sunt acestea

Jocurile Olimpice revin în China. După ediția din 2008, în care boxerul Veaceslav Gojan a reușit să cucerească medalia de bronz, Beijing va găzdui în perioada 4-20 februarie Olimpiada de iarnă. Astfel, Beijing devine primul oraş ce va avea în palmares organizarea atât JO de vară, cât şi cele de iarnă.

Capitala Chinei a fost desemnată gazdă în 2015, având doar cu 4 voturi mai multe decât Almaty. Asia va găzdui a 3-a ediție consecutivă a Jocurilor Olimpice după Pyeongchang 2018 și Tokyo 2020.

În cadrul ediției a XXIV-a a Jocurilor Olimpice de iarnă au fost incluse 109 evenimente sportive la 15 discipline din 7 sporturi: patinaj (patinaj artistic, patinaj viteză și patinaj viteză pe pistă scurtă), schi (schi alpin, schi fond, schi acrobatic, combinata nordică, sărituri cu schiurile și snowboard), bob (bob și scheleton), biatlon, curling, hochei pe gheață și sanie. Competiția se va desfășura în 3 zone: Beijing, Yanqing și Zhangjiakou.

Jocurile de la Beijing se vor derula într-o bulă sanitară, care nu va putea fi părăsită de cei 2.900 sportivi aşteptaţi şi care trebuie să fie vaccinaţi.

Medaliile care le vor fi înmânate sportivilor pe podium la Jocurile Olimpice de iarnă 2022 de la Beijing sunt alcătuite din cinci cercuri şi se inspiră din vechi pandantive chinezeşti de jad. Cele cinci inele olimpice sunt gravate în centrul aversului medaliei, în timp ce pe revers figurează emblema JO 2022. Disciplina sportivă este inscripţionată pe reversul fiecărei medalii pe inelul cel mai îndepărtat de centru.

Ursulețul panda va fi mascota Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing. Mascota  se numeşte „Bing Dwen Dwen”. În chineză, „bing” înseamnă „gheaţă”, iar „dwen dwen” înseamnă „robust” şi „vioi”.

https://olympic.md

Share