Reacția FMF în urma anunțului CNA cu privire la meciurile de fotbal trucate

Reacția FMF în urma anunțului CNA cu privire la meciurile de fotbal trucate

Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) vine cu un mesaj după ce CNA a anunțat că 11 persoane, care activează în domeniul fotbalului, sunt cercetate penal în cadrul unei cauze, pornite pe faptul manipulării evenimentelor sportive, transmite OFICIAL.

„Fotbalul este cel mai iubit și practicat sport din întreaga lume, inclusiv din Republica Moldova. Misiunea noastră, a Federației Moldovenești de Fotbal este să protejăm jocul de orice amenințare care îl poate pune în pericol. Și FMF asta face prin acțiunile sale concrete. În ultimii ani meciurile de fotbal sunt ținta grupărilor infracționale, care acționează pentru a truca și manipula meciurile de fotbal. Aranjarea meciurilor a devenit o amenințare pentru fotbal. Această amenințare poate fi înlăturată cu implicarea intregii comunități fotbalistice și a organelor de drept. Manipularea meciurilor este un pericol real. ”Blaturile” distrug jocul nostru comun, jocul milioanelor de oameni. Cu scopul combaterii fenomenului meciurilor trucate și a pariurilor ilegale, Federația Moldovenească de Fotbal a creat Departamentul Integritate FMF. Această structură se ocupă cu colectarea și stocarea informației ce ține de competițiile și meciurile suspecte de a fi aranjate la pariuri. Ulterior, angajații Departamentului Integritate redirecționează această informație organelor de drept abilitate din Republica Moldova”, se arată în mesajul FMF.

La fel, reprezentanții Federației comunică: „Astfel, astăzi, Centrul Național Anticorupție a anunțat despre cercetarea penală a unsprezece persoane, care activează în domeniul fotbalului, în cadrul unei cauze, pornite pe faptul manipulării evenimentelor sportive. Printre cei vizaţi sunt preşedinţi ai cluburilor de fotbal din Republica Moldova, antrenori, directori de şcoli sportive specializate şi jucători care reprezintă 5 echipe din cele 10 care evoluează în Divizia Naţională. Operaţiunea s-a derulat în comun cu reprezentanţii EUROPOL și UEFA, care au acordat asistenţă tehnică, informaţională şi analitică anchetatorilor pentru investigarea completă şi multidimensională a tuturor circumstanţelor”.

În același timp, Federația Moldovenească de Fotbal declară că susține totalmente acțiunile CNA și dă asigurări că va colabora în continuare cu organele de drept abilitate pentru combaterea fenomenului meciurilor trucate. „În acest sens, FMF intenționează să semneze un Memmorandum cu Ministerul de Interne și alte structuri de forță abilitate să stopeze corupția din fotbal. FMF este împotriva corupției și va depune eforturi maxime pentru ca cei implicați în acte de corupție să fie sacționați conform legii”, se arată în declarația FMF.

Menționăm că, potrivit materialelor procesului penal, începând cu perioada anului 2017, mai mulţi antrenori, agenți ai sportivilor, proprietari de cluburi sportive şi persoane din conducerea Federației Moldovenești de Fotbal ar fi influenţat jucătorii cluburilor sportive să acţioneze de o manieră viciată pentru a obţine scorurile agreate cu persoane interesate. Astfel, în schimbul unor beneficii, favoruri sau recompense financiare, fotbaliștii erau instruiți să aibă un anumit comportament în timpul jocului, la ce scor exact să piardă sau să câştige, aceste rezultate fiind deja cunoscute la casele de pariuri.

Mihaela Rotari

Share