16 puncte între Barcelona și Real, 16 aspecte diferite care au dus la această diferență

16 puncte între Barcelona și Real, 16 aspecte diferite care au dus la această diferență

Publicația spaniolă Marca a găsit 16 explicații pentru diferența enormă, de 16 puncte, dintre Real Madrid și liderul Barcelona, în La Liga.

1. Teg Stegen vs Keylor Navas. Neamțul din poarta Barcelonei e considerat unul dintre cei mai buni portari ai lumii în acest moment, cu multe parade în momentele cheie. De cealaltă parte, Keylor Navas a arătat evoluții inconstante de la revenirea sa în echipă, după absența provocată de o accidentare. Cu toate acestea, Zidane îi ia apărarea, deși șefii de la Real vor să-l transfere pe Kepa de la Athletic Bilbao, dar Zidane refuză. În termeni comparativi, portarul Ter Stegen a fost învins de doar șapte ori în 18 meciuri, în timp ce Keylor Navas a primit 10 goluri în 10 meciuri în poarta lui Real.

2. Problemele din centrul defensivei. În acest sezon, Real Madrid s-a confruntat de mai multe ori cu absența lui Ramos și Varane, cuplul obișnuit din apărare, ceea ce a făcut ca Nacho să fie cel mai utilizat fundaș, din moment ce Vallejo nici nu prea e luat în calcul de Zidane pentru meciurile din campionat. Astfel, inconstanța lui Ramos și Varane nu a ajutat deloc echipa. Exact opusul s-a întâmplat la Barcelona, unde cuplul Pique – Umtiti, iar apoi Mascherano și chiar Vermaelen, au arătat o mai mare siguranță, de unde și numărul total de goluri primite. Dacă Barcelona a încasat 7 goluri în 18 etape, Real a primit 16 în 17 etape (Real are un meci mai puțin disputat).

3. Fundașii laterali. Comparația dintre Marcelo (Real Madrid) și Jordi Alba (Barcelona) este din nou în favoarea Barcei. Marcelo a fost ținta criticilor, mai ales după meciul cu Celta Vigo, și se află departe de forma care l-a consacrat drept unul dintre cei mai buni fundași stânga din lume. De cealaltă parte, Alba, spaniolul din stânga defensivei Barcelonei, traversează, probabil, cea mai bună formă a carierei. Dacă adăugăm rezervele Carvajal / Achraf Hakimi (Real Madrid), respectiv Sergi Roberto / Semedo (Barcelona), statistica arată că cei doi jucători ai Barcelonei au dat 11 pase de gol, față de una singură de cealaltă parte.

4. Aportul rezervelor. În campionat, jucătorii de pe băncile de rezerve pot fi decisivi. Așa s-a întâmplat atunci când Barcelona a câștigat meciuri cu ajutorul lor, cum a fost cu Getafe (goluri Denis Suarez și Paulinho) sau cu Sevilla (dublă reușită de Alcacer). La Real, rezervele care au făcut meciuri mari anul trecut au „dispărut”. Doar Ceballos s-a dovedit decisiv în meciul cu Alaves. Nici sistemul de rotație folosit uneori de Zidane nu a dat roade.

5. Zidane vs Valverde. Ernesto Valverde este „fața prietenoasă” a Barcelonei, antrenorul care nu iese în prim-plan și care a găsit soluția calmă pentru a detensiona o echipă stresată în august, după victoria cu 5-1 a Realului din Supercupa Spaniei. De cealaltă parte, Zidane pare mereu nervos, iar în ultimele zile s-a pus contra conducerii, refuzând transferul lui Kepa, deși postul de portar e cel care i-a dat bătăi de cap în acest sezon.

6. Problema atacului. Pentru Real, Benzema a marcat două goluri, iar Ronaldo și Bale, câte patru. La Barcelona, Messi are deja 16 reușite, iar Luis Suarez, 11. În total, Barcelona a marcat 48 de goluri în 18 etape, în timp ce Real a înscris de 32 de ori în 17 jocuri.

7. Messi vs Cristiano Ronaldo. Deși Ronaldo și-a adjudecat ultimul Balon de Aur, în acest sezon portughezul este departe de cifrele sale obișuite, când avea o medie de peste un gol pe meci. Partide precum cea cu Celta Vigo sau întâlnirea directă din El Clasico reliefează cel mai bine acest lucru. În acest sezon, Ronaldo are doar 4 goluri în 13 meciuri pentru Real, iar Messi a marcat de 16 ori în 18 meciuri.

8. Contribuția transferurilor. Zinedine Zidane refuză orice transfer la Real Madrid, iar ultimii sosiți în vară, Theo Hernandez, Mayoral și Vallejo nu au jucat prea mult și chiar deloc în remiza cu Celta Vigo, cea care i-a atras cele mai multe critici lui Zidane. În schimb, Barcelona a folosit de mai multe ori noile achiziții, Semedo, Paulinho sau Dembele, revenit recent după o accidentare.

9. Mijlocul terenului. Una dintre problemele lui Real Madrid este „sala motoarelor”, acolo unde fotbalul ia naștere. Așadar, la mijlocul terenului, Modric și Kroos nu se mai ridică la nivelul arătat în sezonul trecut. În tabăra adversă, Busquets a ajuns din nou la forma care l-a consacrat, fiind ajutat, de cele mai multe ori, și de Iniesta, care, atunci când pune piciorul pe minge, se vede.

10. Foamea de trofee. Un fost jucător al lui Real Madrid, Alvaro Benito, a remarcat: „Real Madrid trebuie să-și regăsească foamea de trofee și spitirul unui sportiv care nu a câștigat nimic”. E posibil ca acest lucru să se datoreze automulțumirii, după ce Real a câștigat cinci trofee în acest an. Echipa trece prin aceeași situație precum cea din perioada când antrenor era Mourinho.

11. Minusuri care nu se fac observate. Barcelona l-a pierdut pe Umtiti, însă acest lucru nu s-a observat în jocul echipei. Nu s-au văzut nici absențele lui Alba, Suarez sau Dembele, atunci când ele au apărut, pe parcursul sezonului. Real Madrid a simțit însă lipsa lui Cristiano Ronaldo la început, dar și absența prelungită a lui Bale. Când a lipsit titularul Sergio Ramos, Carvajal nu a putut să-l suplinească așa cum trebuie, iar asta s-a văzut imediat.

12. Bernabeu vs Camp Nou. Barcelona a bătut aproape tot pe teren propriu, mai puțin pasul semigreșit cu Celta Vigo. A fost excepția care a confirmat regula, după ce Barca a câștigat opt meciuri acasă, în timp ce Real a obținut cinci victorii, două remize și două înfrângeri pe Santiago Barbabeu.

13. Cu sau fără nostalgie. Chiar Cristiano Ronaldo a spus că Realul era mai puternic cu Morata (ajuns la Chelsea), Pepe (Beșiktaș) și James Rodriguez (Bayern). De cealaltă parte, Valverde a reușit să-l facă uitat pe Neymar, ajuns la PSG pentru cea mai mare sumă din istorie, 222 de milioane de euro.

14. Suporterii. Pe Camp Nou, deși au fost mai puțini spectatori în acest sezon, oamenii au continuat să-și susțină favoriții, mai ales la revenirea lui Dembele, după accidentare, și la sosirea lui Coutihno. Pe Barbabeu, fanii nu au mai avut răbdare cu propriii jucători, iar criza lui Benzema e taxată mereu de tribune.

15. El Clasico. Acel 3-0 obținut de Barcelona chiar în fieful rivalilor a năruit și mai mult așteptările, după ce catalanii s-au distanțat la 14 puncte în fruntea clasamentului, deși nici măcar o victorie a madrilenilor nu le-ar fi îmbunătăâțit cu mult situația, întrucât diferența era deja prea mare.

16. Un joc mai puțin. Diferența de 16 puncte se explică și prin faptul că trupa lui Zidane are un meci mai puțin jucat, cel cu Leganes, amânat din cauza Campionatul Mondiale al Cluburilor. În caz de victorie, diferența dintre cele două rivale s-ar putea reduce la 13 puncte, însă titul oricum este o iluzie.

VEZI MAI JOS CUM ARATĂ CLASAMENTUL

c2g9MjJhZGNlYmQzM2UyNTViMmY5YTc2YzVmMzBjZmRjN2U=.thumb

sursa: digisport.ro

Share