Proiectul de adaptare la schimbările climatice şi silvicultură – discutat la nivel înalt

Proiectul de adaptare la schimbările climatice şi silvicultură – discutat la nivel înalt

În această săptămînă la Chișinău se află o misiune a Băncii Mondiale privind programul de asistență tehnică de adaptare la schimbările climatice.

Potrivit unui comunicat al Moldsilva, în acest context, în agenda de lucru a reprezentanților instituției a fost inclusă și o întrevedere cu conducere Agenției „Moldsilva”, în cadrul căreia s-a discutat despre oportunitățile acestui proiect pentru sectorul forestier, dar și condițiile ce trebuie respectate din parte instituțiilor de stat ale Republicii Moldova.

Astfel, se propune că Proiectul de adaptare la schimbările climatice şi silvicultură (PASCS) să se axeze pe un set de investiţii de sprijin reciproc care să contribuie la abordarea mai multor aspecte de adaptare principale şi să le vizeze pe cele mai vulnerabile printre ele fiind: restaurarea terenurilor degradate în baza pădurilor, inclusiv fîșii de protecție și zone-tampon riverane.

Directorul general al Agenției „Moldsilva”, Ion Cebanu a reiterat faptul că ceea ce ține de aspectele sectorului forestier național, agenția este deschisă și chiar interesată pentru conlucrare și demonstrează prin fapte acest lucru. O acțiune importantă fiind consolidarea ocoalelor silvice din teritoriu, inclusiv prin identificarea viitoarelor structuri silvice, condiție ce se regasește în conceptul de reformă, elaborat în cadrul Programului ENPI FLEG împreună cu specialiștii Băncii Mondiale.

Specialistul forestier al Băncii Mondiale, Bogdan Popa, a făcut referință la necesitățile investiționale atît în padurile de stat, cît și pădurile comunale, dar și terenurile degradate, perdele de protecție, pășuni. Prioritățile rămîn aceleași și principiile strategiei trebuie să fie respectate. Un rezultat bun va fi garantat prin buna sincronizare a ritmului cu care se implementează reforma instituțională a sectorului forestier național și proiectul privind  adaptarea la schimbările climatice.

Mihaela Rotari

Share