Premieră pentru polițiștii de frontieră. Iată despre ce e vorba!

În premieră pentru Poliția de Frontieră, inspectorii chinologi au beneficiat de instruire în domeniul de specialitate, prin intermediul videoconferinței, iar în calitate de instructor l-au avut pe profesorul în ştiinţe biologice, renumitul specialist în domeniul chinologiei, georgianul, Iason Constantin Badridze.

Comunicarea video a avut loc ieri, în incinta Departamentului Poliției de Frontieră, cu participarea chinologilor Poliției de Frontieră și Serviciului Vamal.

În cadrul platformei tehnologice, dialogul dintre moderator şi chinologi s-a axat pe diferite subiecte privind perspectivele activităţii de reproducere, creştere, dresaj și utilizare a câinilor de serviciu, totodată fiind abordate probleme ce ţin de patologie medicală, profilaxie, hrănire, adăpostire, comportament etc..
Participanţii s-au familiarizat cu experienţa profesorului georgian în specializarea conductorilor câinilor de serviciu cu tehnologiile de dresaj, Constantin Badridze a relatat cum sunt valorificate urmele organice şi anorganice de miros, a făcut referință la amenajarea de utilităţi specifice instruirii şi dresajului. Totodată, profesorul a punctat modalitățile de perfecţionare şi modernizare a procesului de învăţământ, psihopedagogia, și a specificat acțiuni concrete de diagnosticare şi tratare a unor boli canine.

Patrupedul, în activitatea chinologică a instituțiilor de frontieră, are un aport însemnat în prevenirea şi descoperirea autorilor infracţiunilor la frontieră, iar perfecţionarea pregătirii cadrelor în lucrul cu câinii de serviciu contribuie la creşterea capacităţii de intervenţie în prevenirea și combaterea criminalităţii transfrontaliere.

Notă: Iason Constantin Badridze este cunoscut prin faptul că s-a aflat timp de 2 ani printre lupi, studiind comportamentul acestora în habitatul lor natural, reuşind să câştige încrederea şi să se alăture haitei. Rezultatele obţinute de profesor, în baza experimentului respectiv, reprezintă o deosebită importanţă şi utilitate pentru chinologie, aspectele căreia sunt aplicate zi de zi în activitatea organelor de resort.

Maria Roșca

Share