Practici și idei împărtășite la UEFA Share Workshop se vor regăsi în noile cursuri elaborate de Academia FMF

Practici și idei împărtășite la UEFA Share Workshop se vor regăsi în noile cursuri elaborate de Academia FMF

Fotbalul, un joc atractiv devenit sport de performanță, atrage tot mai mulți copii, adolescenți și tineri. În Republica Moldova, acest gen de sport este promovat prin implementarea diverselor proiecte, cel mai amplu și de rezonanță, apreciat de UEFA, este „Fotbal în școli”, lansat în 2019 prin cooperarea dintre Federația Moldovenească de Fotbal și Ministerul Educației și Cercetării. Academia FMF ia în considerare elaborare unor noi cursuri care să instruiască și să formeze managerii sportivi în domenii ce țin de gestionarea infrastructurii sportive, dezvoltarea abilităților de comunicare și atragere a investițiilor.

Ce trebuie să facem pentru a dezvolta fotbalul, implicând cât mai mulți copii și tineri, dar și persoane în etate? Cum pot fi implementate proiectele de incluziune și de ce trebuie să dezvoltăm o comunicare strânsă cu părinții și antrenorii? Răspunsurile la aceste întrebări au încercat să le afle participanții la seminarele organizate de UEFA. Cel mai recent program a fost desfășurat în perioada 18-21 martie la San Marino.  La UEFA Share Workshop au participat specialiști din 13 țări, printre care Israel, San Marino,  Liechtenstein, Luxemburg, Bosnia și Herțegovina, Armenia, Muntenegru, fiind selectat un grup al țărilor mici, care are similitudini în dezvoltarea fotbalului amator.

Federația Moldovenească de Fotbal a fost reprezentată de Diana Bulgaru, membră a Comitetului Executiv FMF și a Comitetului Grassroots al UEFA,  Vladimir Horoșilov și Cristina Braga.
Fotbalul amator poate fi de la vârstă fragedă până la 65 plus și chiar 80 plus. Am discutat cu colegii din alte țări care sunt beneficiile. Multe țări deja în Scandinavia, partea de nord în Europa implementează proiecte pentru persoane cu dizabilități, persoane în etate. Am avut un atelier de lucru, unde s-au discutat posibilitățile privind influența Federației asupra părinților, copiilor care joacă fotbal. În toată Europa persistă întrebarea dată și asupra antrenorilor. Pentru că părinții și antrenorii sunt un factor decisiv privind implicarea copiilor în fotbal. La fel, aceștia pot fi și un factor decisiv negativ asupra dezvoltării fotbalului, exercitând presiune asupra copiilor și din această cauză foarte mulți copii nu ajung la performanță”, a menționat Diana Bulgaru.

Participanții la seminarele organizate de UEFA au făcut schimb de bune practici și experiență. Delegația FMF a apreciat practica împărtășită de Estonia în futsal și a distribuit experiența acumulată în proiectele implementate de FMF. De asemenea, participanții au fost ghidați în implementarea unor activități interactive prin implicarea copiilor și folosirea gadget-urilor, modalități menite să asigure transferul de atenție de la dispozitive la jocul pe teren.

Am avut partea practică, unde au participat aproximativ 70 de copii din San Marino și au arătat modelul perfect cum putem include și copiii cu dizabilități în antrenamentele cluburilor de fotbal. Am discutat cum putem organiza un festival nou cu ajutorul unei platforme online, unde copiii primesc informații în limba lor maternă de la ambasadorii fotbalului, cei mai buni fotbaliști, să facă un exercițiu în fotbal. Copiii au mers în diverse locuri, fiind identificate din timp opt locații,  unde jucau câte opt minute fotbal, apoi mergeau în alte locuri și jucau în alte echipe. Era foarte distractiv, a durat în jur de o oră, o oră și 20 minute”, a împărtășit Diana Bulgaru din practicile diseminate la San Marino.

În anul 2024, în Republica Moldova sunt deja înregistrați 82 de mii de copii care joacă fotbal, iar pe parcursul anului 2023 au fost create 90 de cluburi de fotbal amator. Cu sprijinul nemijlocit al FMF, în Republica Moldova au fost instalate peste 600 de terenuri de fotbal, 15 din acestea fiind amenajate doar în municipiul Chișinău.

Directorul Academiei FMF, Corneliu Popovici, a subliniat că amploarea pe care a luat-o fotbalul amator și instruirile oferit de Academia FMF vor determina promovarea unui mod sănătos de viață, crearea unui ecosistem al fotbalului și premiselor de dezvoltare a fotbalului de performanță.

„Pornind de la realizările în domeniul fotbalului amator, vom întreprinde acțiuni de formare, pentru a acorda o anumită durabilitate rezultatelor obținute. Această durabilitate se va materializa prin pregătirea specialiștilor, care ar consolida infrastructura.  Avem program de formare în domeniul administrării infrastructurii. Un alt domeniu este pregătirea managerilor pentru cluburile sportive ale copiilor, elaborarea proiectelor de dezvoltare. Fotbalul este un gen al sportului care poate contribui la educarea unei generații sănătoase în mișcare și gândire. Academia FMF ia în considerare extinderea portofoliului de cursuri pentru formarea continuă a managerilor și administratorilor din industria fotbalistică”, a subliniat Corneliu Popovici, directorul Academiei FMF.

Academia FMF are elaborate module ce țin de managementul infrastructurii sportive, managementul proiectelor, organizarea competițiilor, atragerea investițiilor și identificare sponsorilor, legislația și deontologia în fotbal. De asemenea, se pune accentul și pe dezvoltarea managementului performanței, fotbalul amator fiind o primă treaptă în parcursul spre performanță în fotbal.

Share