Serghei Popovici despre un eveniment premieră pentru RM: „Reprezintă un exercițiu cibernetic de importanță regională”

Serghei Popovici despre un eveniment premieră pentru RM: „Reprezintă un exercițiu cibernetic de importanță regională”

Directorul general al ÎS „Centrul de Telecomunicaţii Speciale”, Serghei Popovici, în cadrul unui interviu pentru Tribuna, a vorbit despre evenimentele ce au marcat activitatea CTS în 2017.

„În acest an, au avut loc mai multe evenimente la care CTS a fost parte, însă trei din ele s-au evidențiat printr-o amploare mai mare. În luna aprilie a fost prezentat raportul de totalizare a „Exercițiului cibernetic pentru persoanele cu funcții de decizie din cadrul sectorului public și privat”, desfășurat cu câteva luni mai înainte. În cadrul lunii securității cibernetice, la data de 27 octombrie, a avut loc „Cybersec 2017”, unde experții în securitate cibernetică, reprezentanți ai sectorului public și privat, ONG-uri și reprezentanți ai mediului academic s-au întrunit în cadrul conferinței, cu comunicări adaptate diverselor categorii de public, menite să-i ajute să-și protejeze datele cu caracter personal, să utilizeze corect serviciile online reducând la maxim riscurile de a deveni victime ale unei infracțiuni cibernetice. Iar în luna noiembrie, am fost onorați să fim coorganizatori ai „Joint Cyber Drill ITU – ALERT pentru Europa și regiunile CSI”, un eveniment premieră pentru Republica Moldova, care reprezintă un exercițiu cibernetic de importanță regională, menit să dezvolte și să fortifice abilitățile de protecție împotriva atacurilor cibernetice, oferind echipelor naționale de răspuns la incidente o platformă eficientă de colaborare și schimb de experiență, cu reprezentanți din peste 24 de țări, implicându-se într-un șir de simulări de atacuri frecvent întâlnite în spațiul virtual”, a precizat el.

Totodată, el a comunicat despre memorandumurile de colaborare cu mai multe instituții din domeniu.

„La fel, vreau să menționez, că CTS a semnat un șir de memorandumuri de cooperare cu mai multe instituții ale căror domenii de activitate sunt asemănătoare cu ale CTS-lui, din mai multe țări, având drept scop primordial asigurarea unui schimb de experiență în domeniul securității informaționale și colaborarea în vederea organizării mai multor evenimente și activități de promovare a securității cibernetice. A fost un an productiv, care a inițiat noi parteneriate, a dezvoltat noi idei pentru un viitor tehnologic avansat și a stabilit noi obiective pentru activitatea întreprinderii”, a declarat el.

Mihaela Rotari

Share