Politiciana care a revenit în top-10 cei mai influenți ai lunii octombrie
Institutul de Analiză și Consultanță Politică „POLITICON” a prezentat astăzi, TOP-ul celor mai influenți 50 de politicieni din Republica Moldova în luna octombrie 2014.
“„TOP-ul celor mai influenți 50 de politicieni din Republica Moldova în luna octombrie 2014” a coincis cu perioada în care am ajuns la „ecuatorul” campaniei pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014”, susțin experții.
Potrivit lor, „TOP”-ul 50 al lunii octombrie e caracterizat prin păstrarea pozițiilor deținute anterior de către principalii figuranți ai ierarhiei influenței politice din Republica Moldova măsurată de experții „POLITICON”. Pot fi remarcate: urcarea în Top 3 a liderului PCRM,
Vladimir Voronin,ascensiunea cu două poziții (de pe 7 pe 5) a președintelui țării, Nicolae Timofti, precum și revenirea în forță în Top 10 a ministrului Educației, Maia Sandu (de pe 12 pe 8).
Se regăsesc în „Top 20” principalii actori politici implicaţi în campania pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie. E vorba de cei care au şanse reale de a accede în viitorul legislativ şi care se numără între membrii de frunte ai formaţiunilor politice pe care le reprezintă. „TOP 50”, per ansamblu, a adunat majoritatea covârșitoare a celor care vor juca un rol important în viitoarea legislatură.
“Este foarte probabil ca rezultatul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014 să demonstreze veridicitatea aprecierilor experților „POLITICON” referitoare la influența politică a codașilor din „TOP 50”. Rezultatele scrutinului electoral din 30noiembrie vor fi însă cele care urmează să ateste corectitudinea acestor estimării”, afirmă specialiștii.
Oficial.md subliniază: La realizarea „TOP-ului celor mai influenți 50 de politicieni din Republica Moldova în luna octombrie 2014” au participat 31 de experți. Fiecare expert a apreciat politicienii, din lista prezentată de 100, cu o notă de la 1 la 10 (1 – nota minimă și 10 – nota maximă).Politicianul care nu a primit nici o notă, a acumulat zero puncte,respectiv. Criteriile obligatorii de apreciere sunt următoarele:- influența reală asupra deciziilor politice majore din țară; – popularitatea publică; – vizibilitatea în sursele media; – perspectivele politice. La baza evaluării făcute de fiecare expert stă percepția lui subiectivă a vieții politice moldovenești.
Mihaela Rotari