Pe perioada sărbătorilor, polițiștii sunt alături de cetățeni

Pe perioada sărbătorilor, polițiștii sunt alături de cetățeni

Inspectoratul Național de Patrulare le dorește cetățenilor Sărbători Fericite și îi îndeamnă, în același timp, să nu uite că siguranța contează.

Potrivit unui comunicat de presă, începând de la 25 decembrie şi până la mijlocul lunii ianuarie, când se va sărbători Crăciunul şi Anul Nou pe stil vechi,  angajații INP vor asigura ordinea publică  și securitatea circulației rutiere în toată ţara. În acest context, INP recomandă șofatul cu prudență, evitarea consumului de alcool la volan și a altercațiilor, supravegherea copiilor, a locuințelor și a bunurilor personale.

În această perioadă poliţia va activa în regim mai sporit, vor fi dublate itinerarele de patrulare, dublate echipele de patrulare, va creşte numărul echipelor mobile

Totodată , poliţiştii de patrulare vor fi prezenţi pe principalele drumuri naţionale, în punctele cu risc ridicat de accidente şi la orele cu trafic intens, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere, precum şi intensificarea activităţilor specifice, potrivit competenţelor, pentru limitarea excesului de viteză şi pentru depistarea celor care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice.

Dinamica traficului rutier va fi analizată permanent şi se va interveni cu măsuri pentru eliminarea factorilor de risc.

În această perioadă, inspectorii de patrulare acordă o importanţă deosebită informării cetăţenilor cu privire la măsurile pe care trebuie să le adopte pentru a nu deveni victime ale unor infracţiuni.

Astfel, oamenii legii sfătuiesc cetățenii,   atunci când pleacă de acasă să se asigure că locuinţele sunt încuiate, să-și  anunţe vecinii, iar cei care rămân să anunţe poliţia dacă văd persoane suspecte în scara sau curtea blocului.

În orele nocturne, cetățenii sunt sfătuiți  să se ferească de locurile neiluminate, să nu afişeze obiectele de valoare, să evite violenţele de pe stradă şi să se deplaseze prin locurile aglomerate, unde sunt şi poliţişti.

În cazul în care, totuşi, aţi fost atacaţi de infractori, încercaţi să memorizaţi trăsăturile caracteristice ale acestora

De asemenea, polițiștii recomandă, ca automobilele să nu fie lăsate fără supraveghere, în special pe timp de noapte. Dacă, însă, nu există altă soluţie, proprietarul maşinii trebuie să se asigure că nu a lăsat niciun lucru de valoare în salon.

Dacă  aţi servit băuturi alcoolice, mai bine staţi acasă. Persoanele în stare de ebrietate vor fi luate la ochi de poliţişti şi nu li se va permite accesul la evenimente culturale.

O altă recomandare din partea polițiștilor ar fi pentru părinți,  care sunt sfătuiţi să acorde mai multă atenţie copiilor. Riscul ca minorii să comită infracţiuni sau să cadă pradă infractorilor creşte în această perioadă.  Instruiţi-vă copiii ca atunci când sunt singuri acasă, să nu deschidă uşa de acces în locuinţă persoanelor străine.

În situații de urgență nu ezitați să apelați la 112 .

Pentru ca moldovenii  să poată petrece cum se cuvine sărbătorile de iarnă, polițiștii de patrulare se vor afla la datorie, ei fiind în slujba întregii comunități.

Maria Roșca

Share