Operațiunea „Mac – 2017”: peste 38 kg de droguri și 300 de mii de plante de mac și cânepă depistate pe teritoriul Republicii Moldova

Operațiunea „Mac – 2017”: peste 38 kg de droguri și 300 de mii de plante de mac și cânepă depistate pe teritoriul Republicii Moldova

În cadrul operațiunei „Mac – 2017”, desfășurată în perioada 1 iunie – 31 august, ofițerii de investigații au înregistrat și documentat pe întreg teritoriul Republicii Moldova, 408 de dosare penale privind traficul ilicit de droguri, fiind sechestrate și retrase din circuitul ilicit peste 38 kg de droguri și 300 de mii de plante de mac și cânepă.   

Astfel, cele mai răspândite tipuri de droguri sechestrate sunt: marijuana, heroina, hașișul, paie de mac, cânepa, amfetamina și cocaina.

Datorită activității eficiente și prompte ale polițiștilor, aceștia au reușit să stopeze acțiunile ilegale ale infractorilor și au sechestrat, în procesul de investigație, pe parcursul Operațiunii „Mac – 2017”, droguri cu o valoare pe piața tenebră de aproximativ 4 mln. lei.

Inspectoratul Național de Investigații precizează că au fost destructurate 10 grupări criminale suspectate de trafic ilicit de droguri, formate din 23 persoane, care au fost trimise în judecată. Astfel, 22 dintre persoanele trimise în judecată au fost arestate.

Menționăm că, în scopul depistării şi nimicirii plantelor cu conţinut narcotic, anual, angajații Direcției Antidrog a INI, desfăşoară un şir de activităţi pro-active menite să diminuieze oferta de droguri către consumatori. La fel, desfășoară operațiuni și activități speciale de contracarare ale acestui flagel. Astfel, în fiecare an, perioada 1 iunie – 31 august, se desfășoară operațiunea „Mac” care are ca scop combaterea și depistarea creșterii ilegale de plante cu conținut narcotic.

Conform Codului Penal, traficul ilicit de droguri, producerea și prelucrarea acestora pot fi sancționate cu pînă la 15 ani privare de libertate în funcție de gravitatea infracțiunii comise.

Mihaela Rotari

Share