O nouă publicație a apărut în R.Moldova

O nouă publicație a apărut în R.Moldova

 Publicația Institutului de Ecologie și Geografie AȘM, Asociației Obștești PRONATURA – ”Legislația ecologică a Republicii Moldova. Catalog și Ghid științifico-practic al documentelor”  a fost tipărită recent, anunță Ministerul Mediului.

Autorul publicației este Petru Cocîrță, membru al Academiei Internaționale de Informatizare, dr. în șt. biologice.
Cartea conține 140 pagini și include informația privind evoluția documentelor legislative de mediu din Republica Moldova apărute în perioada de 24 ani de independenţă a Republicii Moldova.

Actualitatea publicației reiese din necesitatea reflectării procesului de reactualizare a legislației de mediu în Republica Moldova și, în special, a eforturilor de armonizare a acesteia la cerințele directivelor UE, care s-au soldat cu semnarea și ratificarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în anul 2014. Ea demonstrează de fapt starea documentelor la etapa nouă de angajare a Republicii Moldova în realizarea sarcinilor Acordului de Asociere.

Materialul este divizat din 6 părţi, care reflectă următoarea informaţie:
I. Legislaţia de mediu a Republicii Moldova. Evidenţă cronologică.
II. Acte internaţionale la care Republica Moldova este parte.
III. Concepţii, Strategii, Programe și Planuri de Acţiuni în domeniul protecţiei mediului și utilizării a resurselor naturale.
IV. Clasificarea legislației pe domenii și componente ale mediului.
1) Legislaţie cu caracter general şi intersectorial
2) Atmosfera
3) Apa
4) Fondul funciar.  Sol. Subsol
5) Diversitatea biologică
6) Arii protejate
7) Mediu urban şi industrial
8) Resurse energetice. Controlul activităţii nucleare
9) Deșeuri și produse periculoase
V. Acte abrogate  (Evidenţă cronologică).
VI. Directivele Europene prevăzute de Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. I. Capitolul 16 al Acordului – mediul;      II. Capitolul 17 – politici climatice.

Pentru toate actele legislative şi documente sunt prezentate informaţii de bază respective: denumirea şi starea actuală (adoptare, modificare sau abrogare), numărul, data intrării în vigoare, locul şi data publicării. Publicația are ca scop facilitarea activităţilor de sensibilizare a populaţiei şi celor interesaţi de protecţia mediului şi gestionarea corectă a resurselor naturale prin oferirea informaţiei de orientare în setul de acte legislative de mediu ale Republicii Moldova.

111111111

Maria Roșca

Share