Nu rataţi momentul castanelor, reginele lunii octombrie! Câteva beneficii pentru sănătate

Nu rataţi momentul castanelor, reginele lunii octombrie! Câteva beneficii pentru sănătate

Dacă am alcătui un calendar al roadelor cu ajutorul cărora natura ne ţine în viaţă şi ne ajută să rămânem sănătoşi, în luna octombrie, castanele s-ar bate puternic pentru a fi considerate vioara întâi. Spre deosebire de alte fructe cu coajă, castanele sunt relativ scăzute în calorii, transporta mai putine grasimi, dar reprezintă o sursa bogata de minerale, vitamine si fito-nutrienti, scrie realitatea.net.

O caracteristică unică este că ele sunt formate în principal din amidon, în contrast cu alte semințe și fructe cu coajă, care sunt bogate in calorii, proteine și grăsimi. Amidonul lor este comparabil cu cel din cartofi dulci, porumb sau pătlagină, dar constituie o sursă mai bună de minerale, vitamine și unele proteine.

De asemenea, 100 de grame de castane furnizează a cincea parte din doza zilnică recomandată de fibre dietetice, care ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sânge, prin limitarea excesului absorbției acestuia în intestine. Ies în evidență faţă de alte fructe cu coajă pentru profilul lor nutriţional. De pildă, sunt extrem de bogate in vitamina C, vitală în formarea dinţilor, a oaselor şi a vaselor de sânge, reprezentând totodată o barieră împotriva radicalilor liberi. 100 g furnizează două treimi din doza zilnică. La fel ca legumele verzi, castanele conţin folați: 100 de grame aduc 15 la sută din doza zilnică.

Avem nevoie de acid folic pentru formarea de celulelor roșii şi sinteza ADN-ului, consumul de alimente bogate în folați în timpul perioadei de pre-concepție ajutând la prevenirea defectelor de tub neural la făt. Castanele sunt şi o sursă bogată de acizi grași mono-nesaturați, care reduc nivelul de LDL, colesterolul rau, si cresc HDL, colesterolul bun. Previn aşadar bolile coronariene si accidentul vascular cerebral.

Totodată, sunt o sursa excelenta de potasiu, un antihipertensiv natural, dar şi de fier, calciu, magneziu, mangan, fosfor și zinc, utile în prevenirea anemiei şi în metabolismul osos. În plus, castanele sunt bogate în B complex şi nu conţin gluten. Nu rataţi, aşadar, momentul castanelor!

Cu o jumătate de kilogram de castane prăjite timp de o jumătate de oră la 200 de grade vă veţi face întreaga familie fericită. Nu uitaţi să le crestaţi, ca să nu explodeze! Sau fierbeţi-le! Le mai puteţi folosi pe post de garnitură! Sunt delicioase!

Share